Misterul Stâncii cu 12 cruci din Ţara Loviştei

Ţara Loviştei este cea mai veche zonă locuită a Ţării Româneşti. Potrivit istoricilor, aici au existat primele formaţiuni protostatale, cnezatele lui Miraslau şi Seneslau, ulterior, aici au apărut primii Basarabi, existând în zonă chiar mormântul lui Tihomir.

Această depresiune intramontană este o zonă cu  cinci comune pe malul stâng al Oltului şi ascunde ceva aparte: misterul istoriei de demult, o istorie care zace ascunsă de tufele mari de alun, de stâncile şi bolovanii ciudaţi de pe diferitele drumuri care străbat locul de la Câineni până mai sus de Perişani.

Însă acolo este şi altceva, ceva care răzbate timid de sute de ani, este povestea celui mai important drum al Evului Mediu, în galop de cal, cu armate care s-au adunat pentru a creştina lumea şi a alunga definitiv păgânătatea din Europa.

Dacă Posada a fost la Perişani, atunci asta implică mai mult decât certificarea unei lupte de început între armatele maghiare şi cele valahe. Această luptă spune că, de fapt, aici a fost unul dintre cele mai importante drumuri ale Europei – drumul cruciaţilor. Pentru că, din Europa Apuseană spre Orient, spre Constantinopol, pe aici se trecea. Ce dovezi avem? Zecile de cruci malteze găsite pe diferite pietre, bolovani sau table. Cruci care au fost fixate în intersecţii de drumuri, zone de popas, movile, crânguri.

Cel puţin 3 mari cruciade au trecut pe aici, mai puţin a 4-a, cea care a salvat Ţara Românească de catolicizare.

La începutul mileniului al II-lea, Valea Oltului nu era circulabilă, râul, de la Brezoi în jos, era din munte în munte şi, astfel, cel mai scurt traseu dinspre Apus spre Orient era cel prin Câineni – Titeşti – Perişani – Curtea de Argeş şi aşa mai departe. Pe aici se spune că au trecut armatele cruciaţilor, caravanele comercianţilor, invaziile barbarilor. Loviştea a fost cărarea, puntea dinspre Apus către Orient.

În acest sens, Titeştiul, zona de platou care face legătura, puntea dinspre Câineni către Perişani, a fost cel mai tranzitat drum de către cruciaţi. Mărturii, aşa cum am spus, stau zecile de cruci malteze, bolovanii puşi în intersecţii de drum, vârfuri de suliţă, de săgeţi, zale de bronz, scăriţe de şa.

Iar de departe, cel mai misterios monument din Titeşti, aflat la margine de pădure, este blocul monolit cu 12 cruci malteze, cruci care se regăsesc şi pe stema comunei Titeşti.

Monumentul cavalerilor cruciaţi datează din cruciada a II-a, cu aproximaţie din jurul anilor 1149-1150.

La această cruciadă au participat regele Franței, Ludovic al VII-lea al Franței, și împăratul romano-german, Conrad al III-lea al Germaniei. Conrad a plecat din Nurnberg în mai 1147, iar Ludovic l-a urmat la o lună după aceea, însoțit de soția sa, Eleanor de Aquitania. Armata romano-germană a ajuns la Constantinopol, unde Conrad a primit sfaturi de la împăratul bizantin, Manuel I Comnen, care i-a spus lui Conrad să meargă de-a lungul coastei Asiei Mici și să trimită acasă pelerinii necombatanți care îl însoțeau.

Cruciada a fost un dezastru, atacul asupra Damascului s-a soldat cu un eşec, după 5 zile, armata de cruciaţi a plecat acasă.

Eleanor de Aquitania a venit pe drumul cruciaţilor, cel din Ţara Loviştei, însoţită de cavaleri, ea fiind liderul feudal al acestora. Cert este că, în urma unei confruntări violente (nu se ştie dacă a fost cu localnicii sau cu hoarde barbare), la Titeşti, 12 cavaleri francezi şi-au pierdut viaţa.

Cei 12 au fost înmormântaţi pe loc, li s-au pus pietre tombale, dar şi un bloc monolit, pe care au fost inscripţionate 12 cruci.

De aici legendele au curs aproape un mileniu: că alături de cavaleri au fost îngropate şi comori, că de fapt nu sunt cavaleri, ci este aurul reginei Franţei ascuns, că un mormânt ar fi chiar al reginei Franţei sau al regelui…

Cert este că s-au făcut mii de săpături clandestine în zonă, mormintele au fost profanate şi, apoi, locul lor s-a pierdut, doar blocul monolit, care nu a putut fi mişcat, a rămas.

O legendă, aşadar, a Cruciadei a II-a, care, la Titeşti, a lăsat în urmă o poveste fascinantă a unor vremuri uitate. Povestea celor 12 cavaleri cruciaţi din escorta reginei Eleanor de Aquitania…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *