Mircia Gutău şi ipocrizia intelectualilor bisericoşi

Să înţelegem că 40% din populaţia Râmnicu Vâlcea este un procent de infractori? Citim şi aflăm comentarii despre faptul că Mircia Gutău nu are ce căuta din nou drept candidat la primăria Râmnicu Vâlcea? De ce? Pentru că a fost condamnat penal pentru corupţie. Cine spune asta?

Asta este o formă de ipocrizie uşor intelectuală cu un anumit fundamentalism de tip clişeu, adică un fel de minoritate care se poziţionează pe o treaptă ecleziastă şi care se cere a fi cu fason elveţian.

Doamne fereşte, nu vreau să mă erijez în apărătorul lui Mircia Gutău, mă număr printre cei care au încredere în instituţiile statului de genul DNA, ANAF, Curtea de Conturi, Curte Supremă şi de ce nu, parlament, guvern sau preşedinţie pentru că sunt itemuri ale sistemului democratic.

Dar Mircia Gutău este un fost condamnat, nu un actual condamnat! Hai să contestăm atunci valoarea unui Helmuth Kohl sau peliada de econonişti sau ingineri IT care la un moment dat în viaţă au călcat pe bec si au fost codnamnaţi la închisoare. Pe principiul Mircia Gutău nu are ce căuta la primărie, am putea spune că un contabil foarte bun dintr-o bancă, condamnat pentru că ar fi fraudat fonduri, după eliberare nu mai are ce căuta în viaţa lui să fie angajat la o bancă. Din câte ştiu există în afara pedespei privative de libertate şi o perioadă ulterioară privativă de a ocupa o funcţie în sistem. După care orice economist, inginer, sudor, matematician, profesor care la un moment dat în viaţa au comis-o şi au făcut penitenţă, sunt din nou cetăţeni normali ca şi ceilalţi, potrivit Constituţiei României. Adrian Năstase are vreo problemă? În acest moment nu. La fel şi Mircia Gutău, este potrivit constituţiei un cetăţean care poate alege şi poate fi ales. La fel şi Emilian Frâncu, de exemplu, după ce va fi eliberat şi va ispăşi perioadele de interdicţie. A, că avem aici, chestiuni de morală…. Să fim serioşi, de când a devenit poporul român atât de scandinav!

Toţi furăm dragii mei, de la patronul de butic, cel care măsluieşte contabilitatea, profesorul care dă meditaţii fără să le declare, sudorul care ia pacherul de eletrozi acasă, constructorul care minte în devize sacii de ciment folosiţi în lucrare. Morală? La noi, la români, cred că este ultimul lucu la care să ne raportăm.

Revenind la Gutău şi la opţiunile electoratului din Râmnic. 40% sunt favorabili ideii de a-l avea pe Mircia din nou primar. Sunt toţi fani ai ilegalităţilor? Bănuiesc că nu, ar fi groaznic ca aproape jumătate din populaţia Râmnicului să fie penală. Aş umbla atunci cu arma în mână să mă apăr. Nu, este simplu, 40% din populaţia Râmnicului este nemulţumită de prestaţia lui Romeo Rădulescu, Emilian Frâncu, Ion Gigi Matei. Asta spune sondajul, citit pe dos.. Şi trece cu vederea cele două condamnări ale lui Gutău, putea să nu aibă nici una şi tot l-ar fi preferat pe acesta în detrimentul celor de mai sus.

În fine, din punctul meu de vedere, Mircia este un candidat viabil pentru primărie şi mai ales pe blocul dreptei, Gutău dovedindu-se în alegerile din 2012 un susţinător al candidaţilor ARD şi niciodată nederapând spre cealaltă tabără ideologică.

Nici ceilalţi doi adversari posibili nu sunt deloc răi, Romeo Rădulescu face parte din generaţia tânără iar, din păcate, valul USL, un vot organic l-a măturat din primărie, absolut nedrept, pe un suport de manipulare universal marca Antena3, rezumându-l doar la 2 ani de mandat. Cine ştie, Rădulescu dacă ar fi avut mandatele lui Mircia ar fi avut un scor la fel de bun, dacă dair după doi ani de primărie este creditat cu a doua şansă. Din păcate, Romeo Rădulescu a gafat monumental anul trecut când dintr-un orgoliu juvenil a făcut un salt politic…să nu spunem chiar mortal. politic

În ceea ce priveşte Ion Gigi Matei, personaj care din păcate nu are charismă şi nici consilieri buni de imagine, este chiar un temerar, aruncându-se în cele mai grele proiecte de infrastructură în Ajunul anului electoral. Matei trebuie să înţeleagă că are nevoie de comunicare şi charismă pentru a reuşi să câştige exact categoria de stânga a populaţiei, actualul primar numărându-se chiar printre edilii de bună credinţă ai Râmnicului  Se anunţă aşadar un an electoral foarte interesant, cu trei candidaţi cu greutate dar, la acest moment, Gutău are categoric prima şansă.

P.S. Că Râmnicul nu are cu adevărat o elită, nu are un centru universitar, nu are repere de profunzime, nu are vectori echilibraţi şi oneşti, sunt dizertaţii de cafenea. Momentan e cazul să judecăm lucrurile în contextul în care ne aflăm.

AP

3 comments

 • nicolae ion

  RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!

 • Cristi

  Este evident ca autorul articolului este un MARE IDIOT, un boschetar parvenit, un Titi ghidon care se baga in seama, aruncand cu noroi in cei care stiu a ramane cu adevarat OAMENI in orice situatie, in intelectualii care inteleg sa nu isi manjeasca existenta prin asocieri cu scursurile societatii (vezi Gutau, de ex.).

 • Dragos

  Cam incomplet articolul, Gutau a fost arestat si condamnat pentru o filmare din care reisese ca ar fi luat mita.
  Din ce am inteles nici macar judecatori nu au vazut filmarea aia si Gutau a fost pus in libertate.
  Daca nici judecatori nu l-au condamnat si nu au vazut filmarea care il incrimineaza pe omu asta, de ce nu i-asi acorda votul meu?
  Sa fim realisti nu e use de biserica, nici unu nu e, dar realizarile pe care le are sunt incontestabile.
  Asa ca pana nu o sa vad si eu filmarea aia sau macar o poza, o sa il sustin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *