Mircia Gutău, primul demnitar român condamnat pentru coruptie, achitat dupa 8 ani

După ce în ianuarie 2010, Mircia Gutău, primar în funcție al municipiului Râmnicu Vâlcea era condamnat definitiv de ICCJ la închisoare cu executare, deși în instanțele inferioare fusese achitat, azi, în 2018, Gutau câștiga definitiv în instanță.

Asta după ce CEDO a considerat că în 2010 nu a avut parte de un proces echitabil.

De altfel Gutau este primul demnitar din acea vreme care a primit o condamnare cu executare, fiind procesul care a lansat-o în carieră pe Livia Stanciu.

Mircia Gutău a declarat jurnaliștilor de la Gazeta Valceana urmatoarele:

„Sunt aproape în lacrimi din cauză că acest dosar mi-a tocat trei ani de libertate şi mai mulţi ani consum nervos. Şi pentru Râmnicu Vâlcea acest dosar a cântărit greu. Vă garantez că oraşul ar fi arătat altfel dacă nu aş fi fost închis. Nu vreau să transmit nimic care să lezeze pe nimeni. Nu vreau să spun ceva despre vreun magistrat, dar cine face aşa ceva….trebuie să plătească. Nu numai în cazul meu, ci şi în atâtea altele. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit să rezist şi îi mulţumesc familiei pentru că mi-a fost alături. Voi fi în continuare al oraşului Râmnicu Vâlcea!”

Pronunțare Mircia Gutau:

Respinge, ca nefondat, recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva deciziei penale nr.39/P din data de 10 aprilie 2009 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, pronunţată în dosarul nr.698/57/2008, cu privire la inculpatul Gutău Mircia. Menţine dispoziţia de achitare a inculpatului Gutău Mircia (…) pentru infracţiunea de luare de mită prevăzută de art. 254 alin. 1 din Codul penal din 1969 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Constată că inculpatul Gutău Mircia a fost reţinut în data de 7 iulie 2006 şi arestat preventiv de la 11 iulie 2006 până la data de 10 noiembrie 2006. Constată că inculpatul Gutău Mircia a executat pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin decizia penală nr. 273 din 27 ianuarie 2010 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 698/57/2008, de la data de 28 ianuarie 2010 până la data de 14 septembrie 2011. Cheltuielile ocazionate de soluţionarea recursului declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 29 octombrie 2018.

One comment

  • Grigore Elena

    Domnule Gutau,nu am incredere in justitie si ,mai ales in cea valceana. Mi sau furat documente de la dosar, s-au falsificat documente. Expertul judiciar care a facut expertiza Liviu Constantinescu, care lucra in perioada cand erati si dvs in proces, la Primaria Rm Vl a fost principalul vinovat. Nu am incredere in parchet, magistratii foarte slab pregatiti profesional,judecatori incorecti, etc,etc Nu aveam bani pt cedo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *