Mircia Gutău, factor politic. O analiză a sondajelor PNL pe Judeţul Vâlcea

Bun, sondajul comandat de PNL la nivel naţional şi la nivel judeţean, pe un eşantion despre care Ludovic Orban nu a vrut să ne spună cât este, relevă, pe plan local (aici la Vâlcea), următoarele cifre: PSD – 34%, PNL – 24%, PER – 13%, ALDE – 9%, USR – 9%, Pro Romania- 5%, PMP – 3,5%, PRM 2%. restul – PNŢ, PAS – sunt sub 1%. Nu ni se spune nici care este marja de eroare.

Aşa că defilăm cu aceste cifre, care înseamnă intenţia de vot dacă duminică ar avea loc alegeri la noi în judeţ.

Nu avem încă cifrele exacte pe municipiul Râmnicu Vâlcea, dar se pare că PER este prima forţă politică, cu un scor de aproximativ 37%, urmat, la distanţe considerabile (peste 10 procente), de PSD, USR şi PNL, ultimele 2 formaţiuni în cote egale. Plus că Mircia Gutău ar obţine victoria din primul tur, cu peste 65%, în cazul în care am avea 2 tururi de scrutin.

Să vedem cum traducem acest sondaj. Primul lucru pe care îl vedem: este clar că pivotul politic în Vâlcea este Mircia Gutău, prima forţă pe municipiu, a treia în judeţ. Deci este evident că Gutău este factorul politic decisiv în configuraţia judeţeană, de el depinzând menţinerea actualei coaliţii de la Consiliul Judeţean: PSD – PER – ALDE.

Pe baza cifrelor din sondaj, la nivelul Consiliului Judeţean, PSD ar obţine 12 consilieri, PNL – 8, PER – 6, ALDE – 3, USR – 3, Pro-Romania – 1.  Adică am avea USR şi Pro-România, partide nou intrate în forul judeţean. Însă actuala coaliţie ar avea 21 de consilieri, restul (nu ştim Pro – România cum va juca) ar avea 12 voturi.

PSD ar pierde 2 consilieri, PNL pierde 5, ALDE rămâne constant, PER câştigă 3.

Să vedem acum posibile combinaţii logice politic, plecând de la premisa că USR nu ar putea fi niciodată într-o coaliţie cu  PER şi PSD sau ALDE. (discursul justiţiar al USR are, ca ţinte clare, pe liderul PER şi pe ALDE şi PSD, ca partide).

Factorul politic este PER, adică Mircia Gutău. Totul depinde de edilul Râmnicului. Cum va juca acesta, fiind cunoscut, în trecut (PDL, ARD), ca un politician anti-PSD, dar care, de 2 ani  şi jumătate, colaborează foarte bine în alianţă cu PSD şi ALDE (la nivel de judeţ şi municipiu)? Gutău a fost umilit de PNL în 2016. Va reuşi PNL să-l coopteze pe Gutău, într-un bloc al dreptei, după umilinţa din 2016? În niciun caz alături de USR. PNL şi PER ar avea 14 consilieri. Cum vor juca atunci USR şi Pro România, în cazul în care ALDE rămâne aliat cu PSD, adică un bloc de 15 consilieri?

Vorbim însă de alianţe înainte de alegerile prezidenţiale şi se poate spune că harta politică mai suferă schimbări, Pro – România devine un PSD2, un partid care adună zilnic pesediştii anti-Dragnea, nu anti-PSD. Victor Ponta nu şi-a jucat ultima carte în politică şi sunt destule voci în PSD care afirmă că, după Dragnea, Ponta este viitorul preşedinte.

Există şi zvonuri că Mircia Gutău ar putea părăsi PER pentru oricare din partidele de mai sus (cu excepţia USR), şi atunci, categoric, lucrurile ar putea sta altfel. Până atunci însă….

Concluziile preliminare sunt următoarele: Vâlcea rămâne sub conducerea PSD-PER-ALDE. USR are un scor formidabil la Vâlcea (numărul de studenţi nativi din judeţ, plus, probabil, dezamăgiţii de clasa politică din ultimii 30 de ani) în media naţională, deşi Vâlcea nu este un centru universitar. USR este însă canibalul PNL, procentele acestui partid ar fi fost ale liberalilor. Chiar şi scorul Pro – România este unul considerabil, în condiţiile în care în judeţ nu există o organizaţie cunsocută.

Altă concluzie din sondajul PNL: analizând cifrele, se arată că Iohannis va pierde turul II la Vâlcea, numărul de voturi PSD, ALDE, 1/2 PER (aproximăm) sunt mai multe decât voturile dreptei.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *