Mircia Gutău este obligat să se ridice la valoarea partidului pe care îl reprezintă

Bun, deci misterul a fost elucidat, în cele din urmă. Mircia Gutău a primit un cec în alb din partea unuia din cele mai puternice partide din Europa. În România nu, dar asta este o tară a societăţii noastre. Dar partidele ecologiste din lume şi, cu precădere, din Europa reprezintă, de multă vreme, a treia cale sau vocea unei altfel de elite.

Ne întoarcem în România, unde Partidul Ecologist din România nu a ţinut cont de iufa zilei cu omul care a fost condamnat pentru corupţie, ci a judecat normal, constituţional şi moral faptul că Mircia Gutău este un cetăţean onorabil, ca oricare altul, după ce şi-a ispăşit pedeapsa şi  în privinţa căruia PER a aplicat principiul corect al prezumţiei de civilitate. Tot respectul pentru un astfel de mod normal de a judeca lucrurile.

Treaba este alta. PER nu este nici partidul  lui Geoană, nici al lui Fenechiu, nici ALDE a lui Tăriceanu, nici MP-ul lui Băsescu, adică partide reziduuri care ţin de un anumit lider. PER este un partid al unui anumit tip de elite. Al unei elite de dreapta, dar ceva mai deosebite. Este un paradox de principii, dar, pe undeva, elitele care ar respecta trendul eco se suprapun cu cele ale fenomenului Colectiv. Adică PER este un partid eco-elitist. Ceea ce în niciun caz nu corespunde, deloc, electoratului de bază al lui Mircia.

Dar asta nu este o problemă pe fond. Până la urmă, Mircia a fost ales de PER pentru a i se duce la îndeplinire visul de a redeveni primar. În timp ce PER are nevoie de cap de pod pentru a penetra în politica de masă, Mircia are nevoie de un partid pe lista căruia să candideze. Până aici lucrurile au fost rezolvate.

De aici înainte treburile sunt ceva mai profunde. Mircia este obligat să se ridice la un asemenea statut, mai ales ca edil, ulterior câştigării alegerilor. Pentru că PER va avea, la nivel naţional, un municipiu şi un procent considerabil în Consiliul Local.  Mircia trebuie să înţeleagă (sau consilierii lui) că a fi candidatul PER nu este totuna cu a fi candidatul PND Fenechiu sau PSRo sau PRM Nuică sau chiar PSD sau PNL.  Mircia a devenit candidatul unui partid eco-elitist cu mari reverberaţii europene. Este ca şi cum, după ce a fost hăituit de fanfaroni ai zilei, Mircia a fost adoptat de o familie aristocrată, care trăieşte anonim în România, dar cu legături de rudenie nobile în Europa.

Aici este nuanţa pe care trebuie să o înţeleagă Mircia, care, deşi era şutuit pe nedrept de Gorghiu şi restul, indivizi cu prejudecăţi, care îl alungă pe Rambo din oraş, omul a trecut prin purgatoriu.

Mircia Gutău se va ridica la nivelul PER? PER nu este nici PNL, nici PSD, este altceva, este un  partid, aşadar, de elite care, prin Mircia, omul charismatic, încearcă să îşi amenajeze un culoar într-o societate care are nevoie ca de aer de această dimensiune eco-ideologică.

Nu ştim asta, dar, din informaţii certe, sunt câţiva electori „subţiri”, fani anticorupţie, care au declarat că „dacă Mircia a reuşit să fie chiar desemnat de PER, parcă, parcă omul are o şansă”.  În acest moment  se dezvoltă chiar cel mai interesant capitol al acestei campanii electorale.  Şansa reabilitării complete a lui Mircia Gutău. Depinde de el dacă o va fructifica.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *