Mircia Gutău: “După 10 ani de umilinţe, în sfârşit, CEDO a făcut dreptate”

Mircia Gutău a declarat marţi că se simte fericit şi că, “după 10 ani de umilinţe, în sfârşit s-a făcut dreptate”.

“Da, a trebuit să îndur atâtea umilințe, să accept atâtea nedreptăți, atâtea apelative, dar eu știam tot timpul că am dreptate. Eu și Dumnezeu ştiam asta. Nu am încetat niciodată să sper că, la un moment dat, acest adevăr va fi luat în seamă şi cineva va admite că am avut dreptate. Într-o ţară normală şi civilizată, cei care au greşit judiciar ar răspunde pentru această eroare judiciară”, spune Mircia Gutău, cel care a primit marţi vestea că CEDO i-a dat dreptate.

Condamnarea de la ICCJ a primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, după două achitări pe „fapta nu există”, la fond şi apel, a fost dispusă cu încălcarea dreptului la un proces echitabil. Dosarul lui Gutău a fost rampa de lansare a Liviei Stanciu la şefia ICCJ. Procuroarele DNA Camelia Sutiman şi Claudia Roşu au pus la dosar stenograma falsificată a „mitei”. Urmează achitarea în revizuire (Hotărârea).

Lovitură năpraznică pentru imaginea judecătoarei Livia Stanciu, cea care a provocat un imens scandal judiciar la începutul anului 2010, condamnându-l în recurs pe primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită, după ce acesta fusese achitat la fond şi la apel, pe motiv că „fapta nu există”. La câteva luni după această decizie, Livia Stanciu a fost numită şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de Traian Băsescu, fiind de notorietate rivalitatea politică dintre fostul preşedinte al României şi Mircia Gutău. Ei bine, execuţia primarului din Râmnicu Vâlcea a fost demascată astăzi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Judecătorii de la Strasbourg au stabilit, marţi 8 noiembrie 2016, că Mircia Gutău a fost condamnat cu încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Mai precis, examinând decizia nr. 273/27.01.2010 a judecătorilor supremi Livia Stanciu şi Vasile Alixandri (soluţie adoptată – atenţie! – cu opinie separată din partea preşedintei de complet Ana Hermina Iancu), Curtea de la Strasbourg a stabilit că hotărârea ICCJ a fost pronunţată cu violarea principiului nemijlocirii, condamnarea lui Mircia Gutău fiind dispusă pe reinterpretarea probelor testimoniale administrate în faţa instanţelor inferioare care au adoptat soluţie de achitare pe litera a) – „fapta nu există” (sentinţa nr. 182/18.06.2007 a Tribunalului Alba şi decizia nr. 39/10.04.2009 a Curţii de Apel Constanţa). CEDO nu a acordat şi o reparatie, aşa cum obişnuieşte atunci când constată violări ale Convenţiei, întrucât Gutău nu a cerut daune.

Curtea constată din nou că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a fundamentat într-o manieră determinantă soluţia de condamnare a reclamantului pentru corupţie pasivă, printre altele, pe o nouă interpretare a declaraţiilor de martor administrate în faţa instanţelor inferioare, iar aceasta fără a-i audia pe martorii în cauză. Bazată în special pe depoziţiile aceloraşi martori, Înalta Curte a mers mai departe decât instanţele inferioare” – arată Curtea de la Strasbourg în paragraful 27 din hotărâre (motivarea judecătorilor europeni poate fi citită integral la final – paragrafele 20-25 şi 26-29).

Ca urmare a abuzului ICCJ din 2010, scos la iveală acum de CEDO, va fi promovată obligatoriu revizuirea dosarului, iar Mircia Gutău va fi sută la sută achitat, cu atât mai mult cu cât, aşa cum Lumeajustitiei.ro a arătat la momentul respectiv, stenograma privind aşa-zisa luare de mită, pusă la dosar de vestitele procuroare de caz Camelia Sutiman şi Claudia Roşu  de la DNA, conţinea date false raportat la realitatea din interceptarea telefonică, în sensul că pe transcript este indusă o afirmaţie care, pe înregistrarea audio, este de fapt un „NU!” categoric, deformare cu scopul determinării judecătorilor supremi să creadă că primarul ar fi acceptat mita prin nerespingerea ofertei.

Lumeajustitiei.ro solicită Procurorului General al României, Augustin Lazăr, declanşarea de îndată a unei anchete penale împotriva procuroarelor DNA Camelia Sutiman, adjuncta Secţiei a I-a din DNA la acel moment, ajunsă între timp şefă prin PICCJ, şi Claudia Roşu, sub aspectul eventualei infracţiuni de represiune nedreaptă, precum şi anchetarea Liviei Stanciu pe baza hotărârii CEDO care a stabilit că aceasta a încălcat drepturile fundamentale ale unui primar în funcţie, care a fost destituit cu acest dosar politic şi aruncat după gratii din vina ei.

Întreaga motivare a CEDO aici:

http://www.luju.ro/static/files/2016/noiembrie_2016/08/AFFAIRE_GUTAU_c._ROUMANIE.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *