Minunile Vâlcii: Două cascade ale Raiului – cea mai înaltă şi cea mai frumoasă din România

Aşa a fost să fie. Sau aşa a dat Dumnezeu. Nu se ştie care au fost planurile cerului, atunci când a creat lumea şi pământul, ca, la Mălaia, să fie ales locul unde două minuni ale României să aibă destinaţia finală.

Dacă muntele ar fi fost templul îngerilor, dacă apele ar fi vălul cu care miresele Raiului se împodobesc pentru nunta din Paradis, atunci cascadele, locul prin care Dumnezeu îşi face simţită prezenţa, sunt blazoanele regale ale Mălaiei.

CascADADin zestrea celor peste 30 de cascade pe care râurile, pârâurile şi alte limbi ale apei cerului le desenează la Mălaia, două au fost alese pentru a arăta că România este, de departe, una din cele mai frumoase creaţii ale lumii dintâi.

Cea mai înaltă cascadă din România se află la Mălaia. Dar şi cea mai frumoasă cascadă din România se află tot la Mălaia. Doar cu aceste două temple, comuna vâlceană poate primi coroana regală de loc, unde se află Grădina Maicii Domnului. Dacă nu ştia nimeni, până acum, unde se găsea Edenul,  acum s-a aflat. La Mălaia.

Cascada lui Ciucă sau a Scoruşului, cu peste cei 104 metri, este simbolul înălţimii, este apa care curge direct din poarta raiului şi ajunge jos, pe Bucureasa, într-un frumos canion, după care mai coboară o treaptă spre muritori.  Este cea mai înaltă cascadă, cadoul pe care Dumnezeu l-a oferit oamenilor, locul pe unde sufletele curate urcă spre cer, curăţite chiar prin apa sfântă.

cascada latoritaCascada a stat ascunsă privirilor lacome ale proscrişilor atâţia ani, ea s-a oferit doar păstorilor din munte şi turiştilor îndrăgostiţi de munte, până azi, când a primit sceptrul şi blazonul regal. Da, ea este regina cascadelor din România, cascada care uneşte cerul de pământ, într-un curcubeu al firii. De acum, este exponatul de aur al pelerinilor care vor să atingă cu mână catifeaua de apă, roba lui Dumnezeu.

Şi, ca lucrurile să aibă şi un final la fel de nobil, la Mălaia, Dumnezeu a adus şi cea mai frumoasă cascadă din paradis. Cascada Borogeana sau, cum este cunoscută oficial, cascada din Cheile Latoriţei. Cea mai frumoasă dantelărie a raiului, care se împrăştie, de la o înălţime de 20 de metri, pe toată harpa nemuririi. Este cea mai frumoasă casacadă a României, o cascadă timidă, care a stat ascunsă, la fel, lumii de urât, aşteptând lumea de frumos să o vadă.

Latorita1Cascada Borogeana se află, poate, în cel mai frumos defileu al României, în Cheile Latoriţei, acolo unde şi păstrăvii vorbesc. În acvarii de cristal, peştii munţilor sunt nişte paji imperiali, nişte iluştri cavaleri, atinşi de un blestem, ca în basmele scandinave, să fie călători ai timpului.

Cea mai frumoasă cascadă din România este oferită azi la Mălaia să fie muzeu al creaţiei, să fie poveste, să fie basm, să fie minunea care poate fi atinsă cu mâna. Să fie răspunsul la marea întrebare a omenirii.

Există Dumnezeu? Cine vine la Mălaia are acum răspunsul. În simţire. Da, există şi El se vede la Mălaia…

photojoiner (1)

Mihai IONESCU

(Minunile Vâlcii – Cascada Borogeana şi Cascada Scoruş)

 Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link www.ramnicuvalceaweek.ro către pagina acestui articol.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *