Ministrul Mircea Dușa anunță că avioane americane F -16 vor veni în România

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat luni că mai multe avioane americane F-16 vor veni săptămâna aceasta în România pentru a participa la diverse exerciții în spațiul aerian al țării noastre, precizând că acestea nu au legătură cu situația din Ucraina.

“Începând din această săptămână vom avea exerciții comune, care nu au nicio legătură cu situația din Ucraina, pentru că ele au fost planificate de anul trecut, pe aviație de vânătoare și supraveghere aeriană. Avioane F-16 vor fi, începând din această săptămână, prezente la aceste exerciții”, a arătat Mircea Dușa, care nu a făcut public numărul avioanelor americane care urmează să vină în România.

Întrebat de presă dacă avioanele sporesc garanțiile de securitate a României, ministrul a afirmat: “Când am intrat în NATO ne-am asumat anumite capabilități pe care România trebuie să le păstreze și să le mențină operative. Sigur, când apare gestionarea unei situații de criză pe articolul 5, pe principiul apărării colective, aceste capabilități sunt complementare cu capabilitățile NATO și ele asigură realizarea obiectivelor și misiunilor pe care ni le-am asumat”.

Dușa a afirmat că va avea o discuție telefonică, în cursul zilei de luni, cu secretarul Apărării SUA, Charles Timothy Hagel, cu care va discuta despre perspectivele NATO.

“Când ne pregăteam să vorbim despre NATO după 2014 și de retragerea din Afganistan, iată că schimbările geopolitice și noile situații care apar în lume ne pun în postura de a discuta despre obiectivele și capabilități NATO după 2014. Voi aborda și subiecte ale parteneriatului România-Statele Unite și capabilități militare pe care va trebui să le avem în viitor în România, dar și în celelalte state care sunt granițe NATO și graniță a Uniunii Europene. O să am o discuție cu domnul Hagel pe subiecte care vizează supravegherea spațiului aerian, poliție aeriană, sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de securitate pe Marea Neagră”, a arătat ministrul Apărării.

Referitor la informațiile potrivit cărora avioane rusești au survolat spațiul aerian bulgar în apropierea spațiului aerian al României, Dușa a spus că “24 de ore din 24, aviația militară a forțelor aeriene supraveghează spațiul aerian al țării”.

“Împreună cu forțele NATO, cu acel avion Awaks, de supraveghere aeriană, forțele aeriene române execută misiunea de supraveghere și a poliției aeriene. Așa cum țările NATO, în teritoriul și în spațiul aerian al țărilor NATO, fac supravegheri aeriene și alte state, care nu sunt membre NATO, pe zonele unde nu încalcă tratatele internaționale, granițele și spațiul aerian al altor țări, fac supraveghere aeriană. Există capacitate de intervenție pentru aceste avioane. Sunt anumite proceduri. Comenzile se dau de la centrul de coordonare NATO din Spania și misiunile se execută conform comenzii. Și alte state execută misiuni de supraveghere aeriană în spațiul aerian al statelor respective, așa cum și statele NATO execută misiuni de supraveghere aeriană. Față de informația pe care a dat-o Bulgaria, este normal că dacă un avion de supraveghere aeriană sau de cercetare electronică este pe spațiul Mării Negre sunt alertate toate forțele aeriene din statele membre”, a adăugat Mircea Dușa.

Dușa a infirmat ideea că o creștere a numărului de militari americani pe teritoriul României la 1.600 ar fi fost planificată înainte de conflictul din Ucraina.

“Informația aceasta a plecat greșit. Am aprobat ca pe Aeroportul Kogălniceanu, pe transport multimodal, retragerea efectivelor din Afganistan să se realizeze pe acest aeroport. Pe baza militară sunt peste 250 de militari care se ocupă de problemele administrative din bază și, de asemenea, săptămâna trecută am aprobat în CSAT suplimentarea efectivelor de militari americani cu militari din forțele marine care au misiuni de operații speciale. Prin legea dată în Parlament pot staționa în România, în același timp, până la 600 de militari”, a afirmat Mircea Dușa.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *