Ministerul Fondurilor Europene: Vâlcea este campion la atragerea de fonduri europene

Exemplu de bune practici pe fonduri europene: din codaș al absorbției, Vâlcea devine unul din cele mai dinamice județe, se arată într-un comunicat al MFE.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a efectuat vineri, 26 iunie, o vizită de lucru în județul Vâlcea, unde a avut întâlniri cu reprezentanții autorităților locale, ai operatorului de apă local, dar și cu potențiali beneficiari din acest județ.

În total, în cadrul programelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții, la nivelul județului Vâlcea au fost semnate 147 contracte de finanțare în valoare cumulată de aproximativ 1,6 miliarde de lei.

Valoarea totală a plăților efectuate către beneficiari este de aprox. 283 milioane lei. Suplimentar, în cadrul anumitor Programe Operaționale sunt semnate alte contracte de finanțare care se implementează la nivel regional sau național și de care beneficiază și locuitorii județului Vâlcea.

Reprezentanții MFE au vizitat la Râmnicu Vâlcea platforma Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) în contextul în care sunt în proces de semnare două proiecte strategice pentru dezvoltarea infrastructurii mari de cercetare din Romania, în valoare de 93.824.822,88 lei (23 milioane de euro):

-23 milioane de lei pentru soluții de stocare a energiei pe bază de hidrogen și pentru dezvoltarea de parteneriate și colaborări care facilitează transpunerea tehnologiei de laborator în mediul comercial.

-82 milioane de lei pentru extinderea infrastructurii naționale pentru separarea tritiului și deuteriului astfel încât ICSI să își întărească rolul de centru de excelență în energie, iar prin rezultatele activităților de cercetare-dezvoltare și inovare să contribuie la dezvoltări în domeniul tritiului.

Cu cele două proiecte pe care le semnăm digital pe 6 iulie, ICSI Râmnicu Vâlcea face un pas mare pentru consolidarea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare, care ne aduce și mai aproape de concretizarea Centrului Național pentru utilizarea hidrogenului în scopuri energetice. În acest fel, România se înscrie pe drumul ireversibil al energiei curate” – Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

ICSI a implementat deja în această perioadă de programare un proiect prin intermediul căruia a obținut 3 brevete și a reușit să consolideze un nucleu competitiv în domeniul științific și tehnologic pentru a desfășura activități de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul hidrogenului și tritiului, cu aplicabilitate în dezvoltarea sectorului energetic din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *