Miniera S.A o societate independentă privată sau o nouă ghiulea/puşculită pentru Judeţ?

Cea mai mare prostie economică făcută acum vreo 6 ani, în Vâlcea, a fost trecerea/transferul carierelor miniere Berbeşti şi Alunu, de la Complexul Energetic Oltenia la CET Govora.

O prostie care a dus azi la probleme grave pe platforma Râureni, probleme care pot pune în pericol funcţionarea acestui parc industrial. Când moare un exacavator Râureniul face TBC.

în cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele cJ Vâlcea, Constantin Rădulescu a afirmat că o soluţie ar fi scoaterea industriei extractive de la CET şi realizarea unei noi societăţi miniere care să aibă ca scop extragerea cărbunelui şi vânzarea acestuia.

Însă nu ne-a fost clar dacă această societate va fi una independentă (adică o firmă privată) sau una la care Consiliul Judeţean ar urma să aibă un cuvânt de spus.

În primul caz, ar fi o idee bună, un agent economic privat minier chiar ar fi util şi ar repara eroarea de acum 6 ani.

Însă suntem total în dezacord cu o societate aflată tot în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, adică o nouă ghiulea, o trezorerie politică, un loc geometric al sinecuriştilor. Nu spunem că asta ar face Consiliul Judeţean ăsta din prezent sau cel viitor, dar asta a fost treaba cu CET Govora în trecutele Consilii Judeţene…

Aşa că îi spunem preşedintelui Rădulescu că e foarte bine dacă scoatem minele de la CET Govora dar dacă îi trece prin cap să le lase sub umbrela Consiliului Judeţean vom contesta clar acest aspect.

Miniera trebuie să fie o companie privată sută la sută, fără amestecul statului, nici măcar o centimă.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *