Minet S.A. face parte din grupul firmelor de textile medicale din România
Compania Minet SA din Râmnicu Vâlcea, cel mai mare producător de textile neţesute, cu capital 100% românesc, încearcă alături de alţi 52 de producători din sectorul textil, firme cu 10.000 de angajaţi să creeze în România un hub naţional de textile medicale sesizând o carte câştigătoare pe care se poate paria în actualul context al pandemiei de COVID-19.
„România poate fi un hub pentru producţia de echipamente medicale de protecţie acum. Dacă ne folosim de această oportunitate, putem să livrăm şi în Europa. Pentru asta, statul trebuie să sprijine producătorii cu investiţii. Acum este momentul ca statul să intervină. Ne dorim să creăm un manual de bune practici pentru cei care vor să producă echipamente medicale de protecţie pentru că este haos, nimeni nu ştie cum să procedeze, ce să facă. Vrem să ajutăm producătorii pe zona tehnică“, a spus pentru ZF Răzvan Ionele, consultant Gherzi Textil Organisation, unul dintre fondatorii grupului grupului de lucru Medical Healthcare Production. Grupul a cerut sprijin autorităţilor pentru formarea unui hub naţional de textile medicale.
Grupul reuneşte 53 de companii din sectorul textil, cu circa 10.000 de angajaţi, care îşi propune dezvoltarea şi implementarea unei strategii pentru întreg sectorul textil, cu aplicabilitate pe produsele medicale. Compania Minet SA, cel mai mare producător de textile neţesute, cu capital 100% românesc, nu a obţinut avizul pentru un material neţesut care să devină materie primă pentru combinezoane sau alte echipamente medicale de protecţie.
„Marţi am fost la centrul de certificare/avizare provizorie a echipamentului de protecţie conform standardului EN 14126:2004 din subordinea MAPN. Mi-au transmis că materialul nu poate fi avizat deoarece nu au un cadru legal pentru acest lucru, chiar dacă materialul neţesut reprezintă peste 90% din elementele unui articol de protecţie precum un halat sau un combinezon. Mi-au transmis că mulţi producători care au folosit materialul nostru laminat împreună cu un material impermeabil, dar respirabil, au reuşit să primească avize favorabile. Deci, materialele nu se avizează, ci doar produsele finite“, a spus pentru ZF Cezar Bulacu, R&D Manager Minet SA.
În ceea ce priveşte producţia de echipamente medicale în România, Cezar Bulacu, afirmă că principalii actori din industria textilă românească pot juca un rol esenţial în revitalizarea rapidă a economiei, şi pot oferi, în scurt timp, României un rol strategic în context european.
Grupul Minet este împărţit în patru segmente de afaceri: reciclarea materialelor textile postindustriale, producţia de textile tehnice (neţesute, fetru, geotextile etc.), producţia textilelor de uz casnic (perne, pilote, saltele etc.) şi comerţul cu fibre sintetice şi fibre naturale. Compania deţine patru hale de producţie şi 15 spaţii de depozitare ce însumează 90,000 mp. În 2018, compania a avut o cifră de afaceri de aproape 55,8 milioane de lei, în scădere cu aproape 1% comparativ cu anul precedent, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.
Cum arată industria
În România sunt 388 de firme cu obiect de activitate declarat fabricarea de articole de îmbrăcăminte pentru lucru (cod caen: 1412). În 2018, ultimul an pentru care sunt date publice disponibile, aceste firme aveau 4.500 de angajaţi şi afaceri de 470 mil. lei, potrivit datelor platformei de analiză confidas.ro. În acelaşi an, întreaga industrie textilă şi de îmbrăcăminte din România avea afaceri de 17 mld. lei şi peste 150.000 de salariaţi.