Milorad Cumpănășoiu are cea mai dificilă misiune: Să scoată Berbeștiul din Evul Mediu

Sicilia Vâlcii sau marginea lumii, orașul negru sau comuna uitată de timp. Localitatea scoasă din traiectorie, din normalitate. Așa este definit Berbeștiul, de departe cea mai ciudată combinație de cătun și oraș, de sărăcie și mizerie. Un oraș care a subcombat și care se apropie cu pași grăbiți spre dezastru.
În acest oraș, din luna octombrie, liberalul Milorad Cumpănășoiu pornește cea mai grea și dificilă etapă, aceea de a aduce din Evul Mediu, orașul unde nimic bun nu s-a întâmplat de zeci de ani. Orașul care de 2 ani nu are un contract de salubrizare, orașul unde tinerii când scapă, sunt atât de fericiți, de parcă au găsit mântuirea.
”Știu ce înseamnă pentru mine, munca la care m-am înhămat. De exemplu, eu nu am găsit niciun proiect la primărie. De parcă orașul acesta nu are nevoie de proiecte. Nu de unul, ci de sute de proiecte are nevoie. Acest oraș trebuie să invețe să respire. În primul rând la propriu. De doi ani, gunoiul la Berbești nu este ridicat, fiecare scapă cum poate de el. Ne imaginăm ce înseamnă asta la un oraș. Este prima problemă care trebuie rezolvată”, spune primarul Cumpănășoiu.
În acest timp, edilul spune că lucrează până în momentul în care vremea se va înăspri la reabilitarea a două drumuri comunale în Amzulești și Valea Mare, în punctul Gioga și în Dant.
O altă problemă gravă cu care se confruntă orașul Berbești este lipsa canalizării. Fosele septice din zona blocurilor sunt total neconforme și amenzile de la Mediu curg continuu.
”Ca să nu mai spun că trebuie să ne apucăm de intabularea rețelei de drumuri. Nu este niciunul intabulat. Sunt drumuri blocate prin faptul că au apărut proprietăți în unele zone. Noi nu putem depune proiecte pentru că nu avem drumuri intabulate, Avem și o veste bună. Suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește gazele naturale, ca număr de branșări și avem un ADI care are șanse mari pentru a fi eligibil in acest caz.. Mai am în plan aducerea în zonă a unui investitor pe producție care să genereze locuri de muncă și înființarea unui punct de jandarmerie pentru a stopa infracționalitatea în zonă”, spune primarul Cumpănășoiu
Prumarul vrea ca orașul să ajungă în 4 ani chiar la statutul de oraș, cu o infrastructură pusă la punct, cu parcuri, cu multe zone verzi, unde siguranța cetățenilor să fie prioritară, cu un centru elegant, cu un nivel de trai bun. Cumpănășoiu ia în calcul și un viitor unde mineritul poate nu va mai fi rentabil și atunci orașul trebuie să fie unul adaptat și flexibil economic, să existe o forță de muncă specilizată.
”Să nu uit să menționez și faptul că lucăm la un centru de analize medicale și unul de permanență, aici, pe Valea Oltețului, suntem cea mai mare localitate, care poate fi un pol economic și social, dacă Berbeștiul va merge bine, toate localitățile limitrofe vor merge bine. Este un bazin din care se poate recruta forță de muncă, Se poate să avem aici un viitor”, a mai adăugat edilul din Berbești