Milioane de oameni au murit pentru o linie imaginară; un nebun este in stare sa dea bomba nucleară pentru o …linie imaginară

Ce este azi o graniță?

Pentru români înseamnă aglomerația de la Ruse, Nădlac sau Borș

Pentru restul Europei ea nu mai există. Cum ai trecut de Nădlac până la Lisabona ea nu mai există. Decât o pancartă pe care e trecut numele unei țări. Precum la noi, când treci din Măciuca in Gușoeni.

Precum in cafeneaua dintre Belgia și Olanda, unde este o linie punctată între mese. O linie imaginară care azi desparte doar culturi diferite dar leagă oameni care trăiesc pe aceleași principii.

O linie virtuala pentru care miliarde de oameni, imperii s-au luptat între ele, s-au distrus orașe, civilizații. Și pentru ce? Pentru o linie imaginară care nici macar nu a delimitat vreodată ceva concret. Francezi au rămas și într-o parte și în alta a graniței cu Germania. Unguri au rămas și la noi și la ei. Pentru că linia asta imaginară nu a putut să ocolească după fiecare casa, fiecare vorbitor de o anume limba.

Târziu au înțeles oamenii asta. Că o linie imaginară mai in fata sau mai în spate nu te face nici împărat și nici sclav. A trebuit ca englezii și francezii sa piardă în războaie aprige coloniile lor ca să realizeze că între Alsacia și Lorena și Germania e doar Rinul.

La aceasta oră metafizica acestei linii imaginare produce masacre in estul Ucrainei. Ba mai mult aceasta linie imaginară amenință cu bombă. Da, in timp ce în cafeneaua belgiano-olandeza, o chelneriță trece granita cu cafeaua de 1000 de ori pe zi servind și într-o parte și în alta a liniei imaginare, niste demenți trec cu tancul peste aceasta linie.

Abia aștept Schengen sa nu mai stau la Ruse și la Kulata, sa trec prin Bulgaria și Grecia ca și cum aș trece prin Gușoeni și Măciuca. Pur și simplu să admir cultura bulgară și pe cea greacă.

Când vor ajunge esticii să înțeleagă asta? Că dincolo de granițe trăiesc oameni și nu națiuni.

După ce (daca) Putin va da cu bombă, vom mai rămâne sub 1 miliard de oameni pe aceasta planetă. In epoca de piatra. Nu națiuni. Că pământul va fi distrus, orașe nu vom mai exista, plante prea puține și animale. Și nici linii imaginare.  Poate atunci vom înțelege ce înseamnă să fii om și nu rus, ucrainean, american, român.

Trist dar prea târziu.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *