Mihai Imbrescu Zamela – bunicul anticomunist al premierului Sorin Grindeanu

Jurnalistul Marius Ghilezan dezvăluie numele bunicului despre care Sorin Grindeanu vorbea, spunând „dacă mergeți la Memorialul Durerii din Sighet, pe Banat este al treilea nume. A făcut ani de pușcărie. Nu aș fi putut vreodată să trec peste memoria bunicului meu. Sunt oamenii care m-au crescut și care au pătimit”.
„Mihai Imbrescu, născut în 22 octombrie 1919, este bunicul din Borlovenii Vechi, județul Caraș Severin, care l-a crescut pe Sorin Grindeanu, premierul desemnat de către coaliția PSD+ALDE. El a fost deținut politic”, scrie Marius Ghilezan, pe blogul său.
Mihai Imbrescu, zis „Zamela”, era plugar, fără avere. A fost principalul sprijinitor al grupului Ionescu Gheorghe-Vălușescu, începând din octombrie 1949.
A fost arestat în ziua de 4 octombrie 1950 și condamnat, pentru „uneltire contra orânduirii”, la 3 ani de închisoare. Prin sentința nr. 688/4 mai 1951, „inculpatul Mihai Imbrescu a fost învinuit că i-a găsit o ascunzătoare în pădurea Borlovenilor lui Vălușescu Vasile și i-a adus de mâncare și i-a favorizat întâlnirea cu familia”.
Grupul Ionescu Gheorghe – Vălușescu a organizat rezistența în Munții Banatului împotriva regimului comunist și după prinderea și uciderea lui Spiru Blănaru.
Vasile Vălușescu, ofițer în Armata Regală, a fost condamnat la muncă silnică pe viață. Gheorghe Ionescu, notar în Teregova, a fost executat de forțele securității în ziua de 7 iunie 1952, în pădurea verde de lângă Timișoara.
Mihai Imbrescu a trecut prin închisorile de la Caransebeș, Timișoara, Poarta Albă, Galeș și Peninsula. A fost eliberat în 1953 și a trăit în Borloveni, crescându-și nepotul, astăzi propus pentru funcția de prim-ministru.
„Atunci m-a luat la bătaie locotenentul Mihăilescu, cu încă un plutonier, care a fost de la Caransebeș… M-au legat de mâini și de picioare și, cu un par și cu niște bâte groase, m-au bătut la tălpi până mi s-au umflat picioarele până la burtă. Colonelul ăla, Moiș, mi-a dat un pumn în gură și mi-a rupt doi dinți. Apoi ne-a dus la Timișoara, la Securitate… Am stat 7 luni de zile singur, într-o celulă. Nu am văzut lumina soarelui”, povestea Mihai Imbrescu teroarea prin care a trecut.

Aurel Moiș și Coloman Ambruș, anchetatorii lui Mihai Imbrescu, au fost torționari de prim calibru, care foloseau teroarea și bătăile repetate.
„Pe călăul din Christian Tell nr. 7, Aurel Moiș, l-am cunoscut și eu când am intrat cu forța la el în apartament alături de Sandi Piekalski de la «România liberă»”, scrie Marius Ghilezan. „Pe acea vreme anchetam crimele de la Apateu. Moiș mi-a recunoscut că a executat mai mulți țărani pentru vina că erau titoiști. «Dacă nu eram eu, tu nu te nășteai într-un  Banat liber», mi-a spus în reședința sa luxoasă prin aprilie 1993 din centrul Capitalei.”
P.S.
Sorin Grindeanu este văr cu un cunoscut politician liberal din Vâlcea, al cărui bunic, la fel, a făcut închisoare în regimul Dej. Nu îi vom da numele, dar redăm declaraţia acestuia: „Nu am vrut să mă întâlnesc cu Sorin, am refuzat categoric, supărat fiind că el a optat, în ciuda acestui trecut comun pe care îl avem, spre stânga”.
AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *