Mihăeştii Brătienilor sau comuna cu blazon, flancată de 4 oraşe

Este o provocare pentru această localitate să ajungă la stadiul de oraş. Pentru că altă destinaţie nu are, fiind efectiv încercuită de 4 centre urbane, singura comună care se află în această situaţie.

Mihăeştiul, cea mai populată localitate rurală din Vâlcea, numără neoficial 10.000 de locuitori, în acte peste 7000, este flancată de două staţiuni – Ocnele Mari şi Băile Giovora şi de oraşul Băbeni şi municipiul Râmnicu Vâlcea.

Este localitatea unui premier al României, conacul Vintilă Brătianu, actualul Spital TBC, stă demn în mijlocul unuia din cele mai frumoase parcuri dendrologice din judeţ, un amestec de tei, cireşi sălbatici, molizi, pini, carpeni şi tuia. Este localitatea gramaticii româneşti, aici a fost fondată Academia Ecleziastă Mănăstirea Govora, unde a fost tipar, unde s-a tipărit gramatica şi unde stă Pravila, unde Maica Domnului are aripi.

Este comuna traversată de ultima linie de mocăniţă din sudul României, este localitatea cu izvoare sulfuroase şi sărate, cu biserici monument, este un guler nobil care înconjoară subcarpaţii frumoşi ai Vâlcii şi traversată cuminte de râul Govorei. Acesta este Mihăeştiul, un oraş cu o industrie care creşte anual, cu peste 170 de agenţi economici, cu case noi şi frumoase, cu străzi care unduie grădinile cu magnolii, este o poveste, un compozit care trăieşte, pulsează şi se adaptează zilnic la dinamica unei Românii.

Axele deja au fost trasate, pentru localitatea care este tăiată de două drumuri naţionale, 64, drumul Slatinei şi 67 drumul Târgu Jiului, este deja definită geometria viitorului. PUZ-ul Mihăeştiului deja pune clar bazele noului oraş cu viitor.

Zona turistică dintre Buleta şi Vulpuieşti pune în valoare atât patrimoniul ecleziast Govora cât şi izvoarele minerale care supură în Buleta. Aici ar urma, potrivit primarului Constantin Bărzăgeanu să se dezvolte agroturismul, mai ales că ne aflăm chiar lângă staţiunea Băile Govora. Sunt nu mai puţin de 6 km de drum care vor străbate acest areal turistic.

“Zona este chiar sub culmea dealului, merge până dincolo de Mănăstirea Govorei, include apele sulfuroase şi sărate pe care dorim să le valorificăm. Aici vor apărea structurile hoteliere, este o zonă virgină din punct de vedere al turismului dar poate că tocmai asta este oportun pentru cei care vor să deschidă un drum în domeniu”, spune edilul Bărzăgeanu

Zona industrială este riverană DN 64 şi include atât investiţii străine cât şi autohtone. Mihăeştiul se numără deja printre cei mai mari producători de sturion din România. De aceea, fiind nu mai puţin de 170 de agenţi economici, şomajul în Mihăeşti este foarte redus.

Axa DJ 647 este zona urban edilitară. Zona cu străzile adiacente este cartierul nou al Râmnicului, cum mai este botezat, dat fiind abundenţa de locuinţe noi care încep din Buleta şi se termină spre Băbeni.

Vorbim astfel de o localitate bine perimetrizată, generoasă ca relief şi care are toate premisele pentru a pimi certificat urban. Mai este numit Floreştii de Vâlcea, precum omologul de la Cluj Napoca, evident păstrând proporţiile dar ca şi perspective, comuna Mihăeşti este un model de dezvoltare şi de armonizare a fiecărui element compozit

Este comuna Brătienilor, a tiparului, a gramaticii, a Maicii Domnului cu Aripi, este o comoară urbană păzită de 4 oraşe.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *