Mihăești, comuna cu cel mai rapid ritm de urbanizare din județul Vâlcea

După ce în primul deceniu de după 2000, Vlădeștiul a fost tragetat de cei care au dorit o casă la țară, după anul 2010, Mihăeștiul a fost optiunea orăeșnilor care au dorit să abandoneze orașul pentru mediul rural.

Potrivit primarului Constantin Bărzăgeanu, au fost mai mulți factori care au pus comuna în lista de optiuni, acestea fiind, în acea perioadă, prețul mai accesibil al terenurilor, suprafețe mai mari de terenuri, faptul că localitatea nu este aglomerată, grosul urbanistic nefiind la drumurile naționale, cei 15 km distanța de Râmnic.

”A fost o creștere după 2015 și una foarte accentuată în perioada pandemiei. Cu precădere în satele de-a lungul drumului județean Băile Govora – Băbeni. Dar și pe drumul spre Horezu. Pe DN 64 însă am preferat să fie o zonă industrială, să avem acolo motorul economic al comunei. Utilitățile au fost iar un stimulent, faptul că avem rețea de gaze, că sunt proiecte care privesc extinderea, că avem ample proiecte de drumuri. Că suntem în master planul de canalizare”, susține edilul.

De altfel în Mihăești funcționează mai mulți retaileri, majoritatea instituțiilor publice sunt reabilitate, comuna se poate lăuda cu un dispensar modern, genul unui minispital, o sală polivalentă aproape de finalizare.

Doar în 2021, au fost cel puțin autorizații pentru 100 de locuințe iar numărul de tranzacții cu terenuri s-a ridicat la aceeași valoare.

La această oră, dintre toate comunele aflate în inelul metropolitan al Râmnicului, Mihăeștiul are cea maiu rapidă rată de urbanizare, cea mai accelerată creștere a populației, în viitorul apropiat numărul locuitorilor va atinge oficial 8000 deși neoficial acesta este de 10.000.

Comuna are și potențial turistic, aici există mănăstirea Govora și mai multe proeicte de pensiuni pe drumul spre Govora.

Dar cel mai important rămâne motorul economic, în zona industrială, riverană DN 64 pe ambele părți, unde mai multe companii au dezvoltat afaceri și altele sunt pe cale să deschidă. Astfel Mihăeștiul prin numărul agenților economici este cea mai industrializată comună a Vâlcii.

Ironie sau destin, în vara anul 1988, comuna Mihăești era proprusă prin decret al RSR, de a fi desfințată și împărțită în trei zone, toate alocate celorlalte trei orașe vecine – Râmnicu Vâlcea, Govora și Băbeni. Azi, localitatea, așa cum am spus, este cea mai industrializată comună a județului și cu cea mai mare populație din mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *