Miercuri dimineaţă se emite cod portocaliu de viscol pentru mai multe judeţe din sud-est

Administraţia Naţională de Meteorologie va emite miercuri dimineaţă o avertizare de cod portocaliu pentru mai multe judeţe din sud-estul ţării, instituirea codului roşu putând interveni miercuri după-amiază dacă sunt întrunite anumite condiţii privind stratul de zăpadă, viteza vântului şi volumul de precipitaţii căzute în decurs de o oră.
“În afara informaţiilor cuprinse în cele două mesaje de avertizări, se impun următoarele precizări: viscolul care începe mâine dimineaţă nu este la fel de puternic precum cel precedent, este mult mai scurt, pe o zonă mai restrânsă, prin urmare, este cod portocaliu de mâine dimineaţă până mâine seară pe un număr mai mare de judeţe, cum scrie în avertizare, şi după mâine seară până joi la prânz se restrânge acest număr al judeţelor cu cod portocaliu”, a declarat marţi seară directorul ANM, Ion Sandu, la comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria.
Sandu a precizat că marţi seară nu poate face afirmaţia “că se va da cod roşu”.
“Există o echipă de meteorologi care urmăreşte fenomenul şi măsurătorile şi rezultatele modelărilor atmosferice. Dacă mâine după-amiază, când este maximul intensităţii viscolului, se vor îndeplini pentru zonele din sud-estul României trei condiţii – strat de zăpadă de peste 50 de centimetri, intensitate a căderilor de zăpadă de peste 10-15 cm/h şi vânt de peste 80-90 km/h – se va emite cod roşu. Dacă nu se îndeplinesc, nu se va emite”, a afirmat Ion Sandu.
Directorul ANM a adăugat că din informaţiile de până marţi seară, “joi, în jurul prânzului, vor ieşi toate aceste avertizări, şi cod galben şi cod portocaliu”.
“Vitezele vântului scad destul de rapid, zăpada însă încetează joi la prânz. Viteza vântului scade, dar mai rămâne în jur de 40-45 km/h. Voi da un exemplu: la Bucureşti mâine după-amiază viscolul va fi mai slab decât sâmbăta trecută”, a mai spus Ion Sandu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *