Melente se pricopsi cu un… oarecare pe cap.

O plimbare scurtă prin Drăgoeşti te face să te întrebi dacă acest mic orăşel are nevoie de un personaj bătrâior.

„Cică PSD vine cu unul care nu e de aici. E unul care s-o fi născut aici, dar nu are legătură cu Drăgoeştiul. Şi apoi, ce să facă ăsta, Stroiescu ăsta? Să-l înlocuiască pe dom’ Bebe?”, spune nea Vasile, pe bancă.

„Sunteţi cu Televiziunea?” Nu, dau eu din cap. „Că eu nici nu ştiu cum arată ăsta, candidatul lor. Cică a lucrat pe la bancă. Păi de ce nu a rămas acolo?! Nu avea salar bun? Ete na!”, intră în vorbă şi ţaţa Măria Ancuţoiu.

Oamenii vorbesc. Nu, nu a început campania, dar sunt informaţi. Şi sunt cu Bebe. Care Bebe?

„Primarul nostru. Păi uite ce a făcut aici. E cel mai bun primar. Cred că iese cu 100 la sută”, se alătură discuţiei un tânăr care a venit acasă din Anglia şi urmează să plece săptămâna viitoare.  Dar vine la vot pentru Melente.

„Dar e profesor universitar”, spun eu. „Un intelectual”, adaug.

„Eheee! Unde, domnule, la barieră? Haide, domne, e la vreun ASE, la vreo Universitate de Stat? E la d-asta cu bani, unde a terminat jumate din sat. Haide, domne, cu intelectualii ăştia. Vă spun eu, după Cîlea, s-alege praful la ăştia”, se bagă la sfat şi Alexandru.

Îmi place, la Drăgoeşti, politica se mănâncă pe pâine. A apărut deja candidatul PSD după ce Melente, primarul în funcţie, a anunţat că pleacă la PNL. Unul Stroescu, spun ziarele.

„Ia 5%,  domnule. 5%, atât ia în comună”, o aud pe ţaţa Măria.

La primărie, Gheorghe Melente e cu lista de lucrări, notiţe subliniate. Zâmbeşte. „Mai e până la politică. Am treabă acum, vine primăvara şi mă apuc de asfalt pe încă două uliţe. Şi mă ocup şi de rigole. Cred că anul ăsta închei asfaltarea”.

Îi spun de Stroescu.  Se încruntă mirat.

„Îl ştiu, parcă. În fine. Să aibă succes, orice competiţie înseamnă democraţie. E binevenit orice candidat, numai să ştie la ce se înhamă. Voi vorbi în campanie. Normal că sunt adeptul fair-play-ului, dar nici nu am să stau cu mâna în sân dacă o să fiu atacat. Loc sub soare e pentru toată lumea”, spune primarul din Drăgoeşti.

Am ieşit în micul centru civic al Drăgoeştiului. E elegant, aerisit. Aici s-a născut Mihai Viteazul. A imprimat ceva în istorie asta.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *