Medicii de familie luptă în prima linie…fără echipamente şi dezinfectante

Puţină lume ştie că în România rurală există poate cea mai mare inflaţie de „diasporeni”, pentru că oamenii „de la ţară” sunt majoritatea care şi-a luat lumea în cap să-şi facă un rost.

Din nefericire pentru ei, a venit nenorocirea acolo în lumea mare unde lucrau, în Italia, Spania, Germania, etc. Şi, soarta i-a adus înapoi acasă. Numai că, în haosul din ultimele zile, ei nu au fost informaţi ce să facă, decât foarte vag.

Astfel, la această oră, sunt pline comunele României cu aceşti „italieni, englezi, spanioli”, mulţi din păcate, neînţelegând faptul că este obligatoriu să stea în casă, izolaţi. Aceştia umblă pe uliţe,  au intrat şi intră în contact cu rudele, vecinii, prietenii…

Cine sunt cei care sunt obligaţi să aibă grijă de sănătatea lor? Medicii! Care? În primul rând medicii de familie, împrăştiaţi prin comunele ţării. Nu numai că intră în contact cu aceşti „străini”, intră în contact cu rudele acestora…şi cu toţi contacţii celui în cauză.

Numai că medicii de familie sunt total nepregătiţi din punct de vedere al echipamentului. Nu au măşti, combinezoane, dezinfectanţi, substanţe biocide. Rău este că nu au nici de unde le procura.

Este ca şi cum sunt în prima linie, fără muniţie. Statul are idee despre acest caz? Dacă tot suntem în situaţie de urgenţă?

Pentru că până a ajunge la infecţioase, un pacient trece întâi prin acest triaj. Iar triajul este complet descoperit.

Tragem un semnal de alarmă în acest sens, pentru ca statul să doteze cabinetele medicale primare cu aceste echipamente. Nu de alta, dar cred că în aceste zile, tocmai personalul sanitar (medici, asistenţi) sunt cei care nu trebuie să se infecteze….

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *