Mateești: de la comuna lui Preda Buzescu, la valorificarea potențialului economic al comunei

Mateești este una din localitățile așezate în Depresiunea Horezu, de-a lungul Târâiei, un loc plin de istorie, cu multe legende, cu mituri și cu un patrimoniu bogat, azeazre se pierde în negura istoriei, aici fiind vechiu drum roman spre Sarmisegetusa.

Aici se spune că unul dintre cei mai de seamă căpitani ai lui Mihai Viteazu, Preda Buzescu recruta oșteni pentru marea armată a voievodului Unirii. În luptele de la Șelimbăr, mulți mateeșteni au fost în armata la Mihai Vodă, fapt care a determinat domnitorul să dea prin zapis pământ în proprietate celor din zonă, primilor familii din comuna Mateești.

O comună în care Tudor Vladimirescu a adunat oaste pentru revoluția anti-fanariotă și unde la 1848, aici s-a format un centru puternic de revoluționari care au impus un alt ritm de creștere pentru această frumoasă comună așezată în zona dealurilor de vest ale Vâlcii.

În prezent, comuna Mateești, încearcă să revină la stadiul de dezvoltare anterior anului 1990, când industria mineritului era una din cele mai cunoscute ramuri industriale unde lucrau majoritatea locuitorilor.

”Nu e ușor să refaci un proiect de la zero, pentru că localitatea Mateești are multe resurse nepuse în valoare. Nu vreau să critic ce a fost aici, dar se puteau face mult mai multe în cei 30 de ani scurși de la revoluție. Este clar că avem nevoie de investitori în zonă, agenți economici în special în producție care să ofere locuri de muncă. Ne confruntăm cu fenomenul îmbătrânirii dar și al tinerilor care sunt plecați la muncă în străinătate. Pe aceștia vrem să îi aducem acasă. Pentru asta trebuie locuri de muncă bine plătite, trebuie dezvoltată zona, trebuie să aducem gazele și să terminăm de reabilitat drumurile. Consiliul Județean are un proiect amplu pentru reabilitarea completa a DJ 605A”, spune primarul Anghelescu.

Localitatea va avea în curând rețea de canalizare, deja licitația a fost adjudecată și se pun  astfel bazele calității vieții, administrația Anghelescu spunând că prin dialog direct cu populația va fixa nevoile și investițiile imediate care trebuie implementate în comună.

”Trebuie să refacem sensul invers al dinamicii economice a comunei. Am fost în declin, eu spun că l-am stopat, de acum înainte trebuie să începem să construim. Am încredere în comunitatea noastră, este una unită, una care este responsabilă. Depindem foarte mult de de dezvoltarea întregii zone, a depresiunii Horezu și a bazinului Berbești. Dacă cele două orașe vor merge bine, atunci și Mateești va merge bine. Dar asta înseamnă că și localitatea noastră să vină cu potențialul de care dispune”, mai adaugă edilul din Mateești.

Un alt proiect benefic pentru comunitatea din Mateești, menționează edilul este achiziția unu tractor marca IRUM cu accesorii: remorcă, sărăriță, încărcător frontal și lamă de zăpadă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *