Măsuri de prevenire a inundaţiilor pe râul Cerna, luate de administraţia din Lăpuşata

 Comuna Lăpuşata a fost lovită anual de calamităţi, debitul râului Cerna atingând niveluri record în această vară.

Primăria a intervenit prompt pentru a limita aceste pagube. Primarul Nicolae Joiţa spune că ultimele 3 luni au fost destul de capricioase, cantităţile de apă provocând scurgerea torenţilor de pe versanţi şi un debit crescut al Cernei.

“Ne-am luat măsuri, şi din fondurile pentru calamităţi au fost realizate lucrările mecanizate la maluri, s-au montat integral saltelele din gabioane. Reabilitarea acestui obiectiv va duce la protejarea împotriva inundațiilor a locuitorilor și bunurilor acestora, precum și a drumurilor comunale și terenurilor arabile. Am intervenit pe toate canalele colectoare de ape pluviale, am decolmatat poduri, urmârind traseele torenţilor”, spune Joiţa.

Toate drumurile au fost pietruite dar s-a avut în vedere realizarea rigolelor pentru a nu “efectua o muncă în zadar”

Din punctul de vedere al primarului Nicolae Joiţa, albia râului Cerna trebuie amenajată, taluzată printr-o amplă lucrare.

“Râul Cerna colectează o mulţime de afluenţi dar şi torenţi şi se colmatează foarte repede şi îşi modifică destul de des albia. De aceea se impun clar lucrări hidrotehnice pe întreg cursul de apă. Altfel punctual nu se rezolvă situaţia. Trebuie realizate elementer de tip zid de sprijin, grindă de sprijin și praguri de fund. ” mai adaugă edilul.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *