Maşina Timpului a fost creată la Râmnicu Vâlcea: Răzvan şi Corina de la Ariel ne-au dus în vremea lui Anton Pann

E prea multă toamnă la Râmnic, în parcul cu Zăvoiul de pe vremi, dar la teatrul vâlcean se petrec minuni. Doar aici, un mare făuritor de universuri paralele ne-a smuls de pe aleile cu teii din prezent şi ne-a azvârlit preţ de o oră în oraşul meu de suflet, ducatul pe nume…Râmnicul de Vâlcea.

Un adevărat vortex are loc în momentul, în care Răzvan şi Corina stau pe balansoarul vieţii, oscilând între oraşul cu blocuri comuniste, oraş care ascunde peştera de veacuri trecute a lui Anton Pann şi oraşul istoric de pe Canalul Morii, cu hale cu curate, cu baticuri şi inele, tigăi şi gogoşi calde.

Râmnicul istoric este recreat prin poezie de Iulian Margu şi deschis chirurgical de actorii Rada Constantinov şi Mihai Florin Niţu, (meta)fizicienii care operează pe un Pann deschis, în prima comedie înlăcrimată, a acestui nebun şi frumos mijloc de toamnă.

În coliba unui Jim de Râmnic, casa vrăjitorilor, spitalul amorurilor, universul cubic al Corinei, femeia tristă cu visuri de iubiri cereşti, Răzvan, un crai modern se joacă timid şi terapeutic cu abisurile de amor ale femeii, custode de muzeu.

Acrobaţiile în timpul Râmnicului de veac trecut se combină cu apariţiile vrăjitorului Pann, scenele abundă în culoare, strigăte şi umor. Dar, totul, într-o vastă întindere triangulară. Cu muzica de atunci, cu moftangii de azi…

Este o poveste eternă, o anomalie normală, un vis trăit în proiecţie reală, iar Rada şi Mihai confirmă că harul le-a fost dat fără zgârcenie. Evident de la Dumnezeu. Dumnezeul lui Pann.

Cine a fost deşteptu’ care a creat acest pastel al lui Orfeu? László VADAS – creatorul acestui vals ameţitor de o oră jumătate care, sparge frunzele toamnei, te trimte prin nervuri, până la teii de pe strada îngustă, cu piatră cubică, din Râmnicul de demult.

Nimic nu mai e de adăugat. Decât o plecăciune, un onor şi un bravo celor 2 actori, pe care nu trebuie să-i omiteţi din albumul de Râmnic. Sunt amorezii noştri de toamnă, sunt spiritele Zăvoiului vâlcean, sunt interfaţa pe care Teatrul Minunat sau Municipal Ariel ni-i oferă ca ofrandă pentru suflet în acest anotimp nebun. Sufletul meu nebun…

Sufletul meu…Pann, cu Rada Constantinov, Mihai Florin Niţu, Regia László VADAS, autor Iulian Margu

Acest spectacol a avut loc sub patronajul Primăriei Râmnicu Vâlcea, insituţie cărei i se subordonează Teatrul Municipal Ariel

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *