Mărul redevine un brand vâlcean, la Mădulari

Fiecare poveste începe cu un expozeu, cu  un preambul, cu o uvertură. La Vâlcea există o uvertură a sudului – comuna Mădulari.

Într-un un noiembrie ploios, după ce am trecut de Guşoienii de jos şi am urcat dealul spre Măciuca, ne-a apărut deodată, în mijloc de pădure, un indicator rutier care spunea că pe acolo se deschide povestea sudului.

Ne-am abătut în stânga şi am intrat într-una din ultimele păduri înalte ale judeţului,  cea care iniţiază uvertura uneia din cele mai cochete aşezări ale Vâlcii. Un drum nou, cu un asfalt pe care poţi merge fără să simţi nici cel mai mic hop, te duce la marginea scenei unde povestea începe cu primele podgorii de viţă-de-vie şi primele plantaţii experimentale de măr. Ai ajuns în Mădulari.

Dar mărul de aici este deja un brand local, pentru că plantaţia de meri de la Mădulari, în acest an, a făcut o producţie record, merele fiind căutate în toată regiunea.

„Livada a fost îngrijită şi atunci după Paşte, când a fost acel îngheţ, toată lumea a sărit să protejeze copacii care erau înmuguriţi. Este livada comunităţii, prin care am asigurat copiilor, în această toamnă, mere pentru şcoală. Am obţinut 30 de tone de mere la hectar, certificate ca fiind curat biologice, preţul oferit pentru un kilogram ajunge la 1,20 lei, în timp ce un kilogram de mere de cultură costă, în magazin, chiar şi cinci lei. Ca o paranteză, asta demonstrează că Institutul de Cercetare Pomicolă de la Râmnic este unul de succes şi, din fericire, a rămas şi azi, prin pasiunea unor oameni cum este domnul Botu, în funcţiune, deşi înţelesesem că mulţi îi doreau răul. Sper că această livadă va deveni astfel un stimulent pentru cetăţenii din Mădulari, pentru a investi în pomicultură”, spune Daniel Dimulescu, primarul din Mădulari.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *