Măriile au fost sărbătorite pentru prima dată la Prundeni, într-o atmosferă destinsă şi cu multă voie bună

Deşi pe aici prin Oltenia, se spune că pe 8 septembrie e „Măria Mică”, pe 15 august fiind „A Mare”, la Prundeni, Primăria a decis că este o ocazie potrivită pentru a sărbătorii femeile din România care, poartă cel mai cunoscut nume, numele Maicii Domnului.
„Suntem un popor creştin. Şi este un nume frumos, un nume nobil, un nume binecuvântat prin botez. Ştim că acum sunt la modă, multe nume de import, nume cu rezonanţe germanice de cele mai multe ori şi am renunţat rapid la numele de botez pe care românii le-au folosit mii de ani. Totuşi, Maria a rezistat. Şi este şi azi cel mai răspândit nume de fată din ţara noastră şi nu numai. Este de fapt legat de tradiţia noastră, atunci când nu va mai fi, înseamnă că ne-am pierdut identitatea noastră spirituală”, spune primarul Cristina Munteanu.
De aceea, edilul a ales ca Ziua Naşterii Maicii Domnului să fie sărbătoare comunei, cele două să fie legate şi să localnicii să aibă parte de o petrecere acum în prag de toamnă.
„De mâine încep şcolile, începe campania agricolă de toamnă. Urmează până la Crăciun trei luni de muncă. Şi atunci de ce să avem parte de o sărbătoare, înainte de asta? Cu muzică, cu distracţie, cu prilej de a schimba o vorbă. De a sta de vorbă cu oamenii despre cum văd ei dezvoltarea localităţii, ce trebuie să facem, ce investiţii trebuie completate, unde sunt minusurile”, a mai adăugat edilul din Prundeni.
Duminică seară, la Sărbătoarea Mariilor au fost prezenţi şi oameni politici şi din administraţie, printre care preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Rădulescu, deputaţii Daniela Oteşanu, Eugen Neaţă, Vasile Cocoş. Şeful judeţului i-a asigurat pe oameni că va sprijini comunitatea în toate proiectele de dezvoltare şi că „el are încredere în femeile din administraţi şi politică, pentru că de multe ori sunt mult mai serioase şi de cuvânt decât bărbaţii.
Seara Măriilor s-a încheiat cu un frumos foc de artificii.
AP