Marian Lazăr(USR): Reorganizare și comasarea de localități nu se face peste noapte și trebuie să aibă la bază criteriile economice

Deputatul USR, Marian Lazăr propune reorganizarea teritorială a României, funcție de posibilitățile de autofinanțare a localităților, criteriul economic să fie prioritar, în fața criteriului populației.

”În Europa, citeriile prin care regiunile de dezvoltare sau localitățile au autonomie, sunt entități proprii sunt cele eceonomice. Mai exact, capacitatea unui UAT de a-și susține cheltuierile de funcționare. De a-și redistribui singur veniturile. Și nu cel al populației. Mai exact, acesta nu se poate face peste noapte. O astfel de temă cere timp și așezare economică, un interval de timp. Nu se poate lua peste noapte decizia de a desființa o localitate, un oraș sau un județ, printr-o lege făcută prost, cu caracter populist. Această lege trebuie să aibă la bază principii economice, analize sociologice și propus un interval de desfășurare”, susține Lazăr.

Acesta folosește un deadline anul 2028, dar o lege care să fie propusă și votată anul viitor prin care să se stipuleze în principal trei capitole. Primul ar fi acela că orașele sau comunele care își pot produce singure bugetul de funcționare să rămână autonome. Indiferent de numărul de locuitori.

”Pot exista localități de 1000 de locuitori dar dacă acolo doi mari agenți economici au sediile sociale, comuna este independentă de alocările centrale. Am dat un exemplu. Sau pot exista orașe sau comune de 10.000 de locuitori care nu-și pot asigura cheltuierile proprii. Ce facem cum ele? Le păstrăm pentru că au populație?”

Al doilea principiu de urmărit este ca localitățile care își asigură până în 2028, între 50 și 100% din bugetul propriu de funcționare, să permită discuții în parte. Acolo unde trendul este crescător cu perspective de atingere al acestui target, localitățile pot rămâne autonome.

Și ultimul criteriu, localitățile care nu-și ating până în 2028, nici măcar 50% cheltuielile de funcționare trebuie comasate dar pe principiul fuziunii prin absorbție cu o localitate bogată.

”Nu poți reuni 4 comune sărace doar pentru că sunt vecine. Rezultă o comună și mai mare dar și mai săracă. Unde noua administrație nici nu știe de ce să se apuce. Odată propus acest target până în 2028, primarii sunt motivați pentru a atrage investitori în localitate, vor umbla după companii, vor sprijini micii investitori din localitate. În cazul în care mai doresc un mandat după 2028, în propria localitate. Aici trebuie avute și procentele și punctajul pe termen lung. Racovița sau Golești din județul Vâlcea, în prezent sunt localități cu bugete reduse dar ambele vor fi lângă autostradă, automat, viața lor economică va începe peste minim 4 ani. În concluzie poți să ai și 10 locuitori și 10.000 de locuitori, dacă reușești să fii independent financiare, tu ca UAT îți păstrezi autonomia. Interesul este atragere a cât mai mulți investitori privați în zona rurală și a orașelor mici și mijlocii, pentru că marile orașe au rezolvat această problemă”, completează deputatul USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *