Marian Lazăr (USR) cere Bruxelles-ului sancțiuni drastice pentru Viena, inclusiv blocarea fondurilor europene, pentru a nu permite crearea unui precedent

Deputatul USR de Vâlcea cere Bruxelles-ului nici mai mult nici mai puțin decât blocarea accesului Austriei, la fondurilor de coeziune și cele prin PNRR, pentru a nu permite crearea unui precedent periculos, prin care o decizie majoră pentru oricare stat membru sau în curs de aderare să nu fie blocată prin voința arbitară a unui stat.

”A te opune de dragul de de a te opune, pentru că vrei o imagine electorală bună în interior, pentru că ai alte motive care nu au nicio legătură cu aquis -ul comunitar, poate promova un precedent periculos în mecanismul de funcționare al Uniuneii. Din câte știm România este un stat foarte sigur pentru Austria. Dacă nu ar fi un stat sigur, Austria nu ar avea aici unele dintre cele mai benefice afaceri, financiare, energetice, forestiere, construcții de autostrăzi, de drumuri. Dacă oamenii de afaceri austrieci consideră România o piață de investiții bune, sigure și serioase, de ce atunci statul austriac, guvernul crede altceva?

Oare specualțiile despre prietenii pe linia Viena-Moscova sunt reale, pentru că jocul austriac nu face decât să întârească în România formațiunile moscovite!! Dacă privim așa, începe să se limpezească această logică. Bruxelles-ul trebuie să aibă propriile mecanisme, anticorpi pentru a nu permite crearea unui precedent periculos pentru viitorul Uniunii. Să ne imaginăm că peste câțiva ani, state precum Muntenegru, Albania, Ucraina, Republica Moldova vor fi îndeplinit toate criteriile de aderare la Uniune, toate capitolele negociate și un stat membru decide să practice jocul austriac. Să uzeze de un Veto pentru că are alte interese, pur electorale intern sau un șantaj că nu știu ce mai dorește. Sabotând astfel economiile unor state care fac sacrificii pentru a ajunge aici. Austria trebuie astfel sancționată pe modelul maghiar. Blocarea fondurilor prin PNRR sau fondurilor pentru coeziune.

Europa nu este un continent cu state diferite, state de lojă și state de la parter. Ne pare rău că noi nu am avut graniță, precum Croația (bravo lor!) cu Austria, să avem șansa de a intra în Schengen, doar ca să nu stea cetățenii austrieci la graniță când pleacă pe litoralul croat în concediu. Geografia noastră e mai la est dar asta nu a fost un impediment pentru oamenii de afaceri, corporațiile austriece, așa cum am spus, să găsească un spațiu sigur, onest pentru a dezvolta afaceri profitabile”, spune parlamentarul USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *