Marea Britanie pierde mii de locuri de munca săptămânal; românii amenințati de somaj

Marea Britanie pierde mii de locuri de muncă în fiecare săptămână.
Marks & Spencer, John Lewis și Boots încearcă să supraviețuiască celei mai grave crize din retail din epoca modernă.

Zeci de mii de locuri de muncă din Marea Britanie s-au evaporat deja pe fondul crizei provocate de Coronavirus iar altele vor dispărea în perioada următoare. Retaileri majori au anunțat disponibilizări masive. Printre ei, Marks & Spencer, John Lewis, Boots și Topshop.

Când elefanți ca M&S sau John Lewis strănută, toată lumea răcește. Cu alte cuvinte, criza pe care o traversează marii jucători din retail nu reprezintă doar problema lor, ci este un indicator al situației din industrie la nivel macro.

Așadar, vremuri grele pentru comerțul high street, după ce vânzările au scăzut până la cote dezastruoase. Tot mai mulți consumatori și-au schimbat comportamentul în ultimele luni, în special în timpul lockdown-ului, orientându-se masiv către comerțul online. Reprezentanții marilor lanțuri de magazine se tem că acest tip de comportament se va permanentiza pentru o bună parte dintre clienți.

Printre cei afectați de concedieri este de așteptat să se numere și numeroși cetățeni români.

Săptămâna aceasta, Marks & Spencer, unul dintre cei mai importanți retaileri britanici, va începe să concedieze câteva mii de persoane, procesul urmând a se derula pe parcursul mai multor luni.

Deja John Lewis, un alt jucător important pe piața retail-ului britanic a concediat 1.300 de salariați, în timp ce Boots a trimis acasă 4.000. În același timp, ambele companii au decis închiderea anumitor magazine.

Alți retaileri importanți – Topshop, TM Lewin și Harveys au anunțat, de asemenea, concedieri masive.

Ted Baker, un nume în industria modei, a decis concedierea a 500 de angajați (jumătate din numărul total), după ce în februarie a disponibilizat 160.

By Tavi HERȚA

Mai multe detalii, aici:
https://www.theguardian.com/business/2020/jul/20/marks-spencer-cut-jobs-coronavirus-sales-redundancies

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *