Mănăstirea Morunglavu, închisă abuziv de comunişti în 1959, va fi redeschisă

O mănăstire de patrimoniu, Morunglavu, din judeţul Vâlcea, desfiinţată în 1959 de regimul comunist, ar urma să fie redeschisă după 1 ianuarie, a declarat luni, pentru AGERPRES, primarul comunei Ştefăneşti, Alexandru Uţă.

“Din discuţiile purtate cu reprezentanţii Arhiepiscopiei, de anul viitor se doreşte reînfiinţarea mănăstirii Morunglavu, o mănăstire construită în secolul al XVIII-lea. Normal că pentru localitate ar fi un plus în ceea ce priveşte pelerinajul, spiritualitatea, turismul monahal. Sudul judeţului Vâlcea nu este cu nimic mai prejos în ceea ce priveşte lăcaşele de cult, există ctitorii brâncoveneşti şi ale marilor boieri din zonă, Stăneşti, Mamu, Dobruşa, de aici din localitate, şi Morunglavu”, a precizat Uţă.

Mănăstirea Morunglavu, a cărei biserică este închinată Sfântului Apostol Matei, se află în localitatea Ştefăneşti. Mănăstirea a fost zidită în anul 1746, de boierul Matei Morunglavu. În prezent, biserica monahală este folosită ca biserică parohială, de credincioşii din localitate.

Mănăstirea a fost construită sub forma unei cetăţi cu ziduri împrejmuitoare, iar biserica mănăstirii este zidită în formă de cruce. Din vechiul ansamblu monahal se mai păstrează biserica, clopotniţa, chiliile şi zidul de incintă.

În 1959, monahia este desfiinţată prin decretul 410, iar mănăstirea devine biserică parohială. (antenasatelor.ro)

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *