Mănăstirea de pe Dealurile Stăneştiului, sora Mănăstirii Maicilor din Bucureşti

Într-o localitate unde Vâlcea se schimbă între dealuri şi coline, pe mijloc de judeţ, acolo unde Ardealul are o biserică splendidă din lemn.

Aici Vâlcea aduce frumosul destin al împlinirii, în cea mai nouă mănăstire a cerului. Mânăstirea Sfântul Mucenic Gheorghe va umple de lumină de cer, dealul Suieştiului.

Dar, această mănăstire este de fapt o replică peste timp şi spaţiu a unei din cele mai frumoase lăcaşe de cult al României, a schitului Maicilor din Bucureşti, biserică translatată 300 de metri pentru a nu fi doborâtă de buldozerele lui Ceauşescu.

manastire1Comuna Stăneşti este  o comuna frumoasă, pictată de pictorii de început ai Creaţiei,  cu case de oamenii responsabili, case mici care zâmbesc printre trandafiri sau case arătoase dar nu extravagante care arată că la Stăneşti, bunul simţ este prioritar aroganţei şi şemecheriei.

Stăneştiul este de fapt o punte între subcarpaţii care se pierd pe linia Roşetiului şi câmpia înaltă a sudului de judeţ. O punte care mângâie pe lungime firul apei negre – Cerna, după nume, dar un râu curat, unde încă mrenele şi cărăşeii se zbenguie sub soarele difracţiei de început de vară.

Aici deja se văd zidurile zvelte ale celei mai noi mănstiri vâlcene, aducând astfel Athosul Românesc în această parte de Vâlcea.

O nouă mănăstire creată cu talent, cu multă iubire de cele sfinte, cu respect pentru trecut, va sta demnă lângă mica bisericuţă de lemn adusă din Sălaj şi salvată de Iustinian Marina.

Manastire generic“Locul acesta, binecuvântat de Dumnezeu prin nașterea celui de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, își primește astăzi prinosul de recunoștință din partea noastră, a Bisericii, și a autorităților, prin începerea lucrărilor de contrucție a mănăstirii din satul în care s-a născut, în urmă cu mai bine de un secol, Patriarhul Justinian Marina. (…) De fel din locul acesta, Patriarhul Justinian a binecuvântat prin viața sa aleasă atât satul în care s-a născut, Biserica Ortodoxă din Vâlcea, unde a fost preot, la Băbeni și la Biserica Sfântul Gheorghe din Râmnicu Vâlcea, Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, dar și întreaga Patriarhie, prin lucrarea providențianlă pe care a avut-o, fiind un patriarh care a dat un suflu nou Bisericii, care a apărat Biserica de puterea ciocanului și a secerii comuniste”, a spus IPS Varsanufie, în urmă cu un an, atunci când au început lucrările monahale.

Mihai IONESCU

loading...

One comment

  • De la oameni imari in caracter raman fapte mari in locurile care i-au propulsat .Omenia lor este sursa de viata pentru viitorime.Patriarhul Justinian Marina este Omul lui Dumnezeu care a aparat ortodoxia in tara noastra si initiativa BOR-ului de a onora satul sau natal dovedeste ca romanismul a fost ,este si va fi filonul de aur al vesniciei omenirii.Iata.azi 22 octombrie 2017 Manastirea invita la sfintirea sa pe mirenii valceni . Fie in veci o LUMINA pentru drumul spre mantuire a neamurilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *