Mamele din companiile multinaţionale, recunoscătoare fostului senator Dan Niţu
Există viaţă şi după moartea politică. Asta se poate aplica în cazul senatorului, mă rog, al fostului senator de Vâlcea, Dan Niţu.
Astfel, mamele care lucrează în multinaţionale şi care au un salariu de cel puţin 800 de euro trebuie să-i mulţumească fostului parlamentar vâlcean pentru efortul de a aduna semnături pentru promovarea acestei legi, cea a creşterii indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Şi mai este ceva, o femeie care lucrează într-o companie de top şi câştigă spre o mie de euro, poate chiar mai mult, se presupune că este o femeie şcolită, implicit o mamă care poate genera, printr-o educaţie preţioasă, copii care să aibă un viitor bun în România.
Această lege, aşadar, stimulează natalitatea în cazul unui segment parental de care România are nevoie, familia clasei de mijloc, cea care poate asigura o dezvoltare armonioasă a societăţii. Prin urmare, legea lui Dan Niţu are profunde consecinţe sociologice şi psihologice, fiind poate un kilometru 0 al unei societăţi sănătoase, care să aibă la bază un profund segment de valori. Femeia office, femeia de afaceri, femeia de carieră poate fi o mamă excelentă, nu neapărat mai bună decât alte mame, dar pregătirea ei socio-profesională se constituie într-un avantaj în educarea propriilor copii.
Rămâne ca şi Dacian Cioloş să vadă dincolo de această lege, să privească perspectivele unei societăţi de mijloc, pe care familiile cu venituri decente o pot genera.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon.
Legea a fost aprobată cu 263 de voturi ”pentru”.
Anterior, proiectul a fost adoptat pe articole în forma trimisă de la Comisia de muncă.
Legea va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, după termenul de 5 zile în care poate fi atacată la Curtea Constituţională.
Proiectul a fost adoptat de Parlament, deşi premierul Dacian Cioloş a avertizat că nu există bani pentru aplicarea noilor prevederi.
Indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon, au decis, pe 8 martie, de Ziua Internaţională a Femeii, deputaţii din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.
Conform modificărilor adoptate de Comisia de muncă, persoanele care în ultimii 2 ani anterior datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.
Cuantumul indemnizaţiei va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat.
Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.
Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemenală, de tripleţi începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulţi copii din aceeaşi sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizaţie de 85 % din salariul minim brut pe ţară pentru fiecare copil, începând cu al doilea copil.
Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minim garantată.
Aceste prevederi urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2016.
Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect.
Premierul Dacian Cioloş susţine că nu sunt bani la buget pentru majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului, el cerând Parlamentului să indice şi sursa de finanţare pentru aceste plăţi.
„Când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituţia, e important să precizeze de unde luăm bani dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%”, a declarat Dacian Cioloş, duminică, în emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, referindu-se la proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului.
El a mai spus că Parlamentul trebuie să indice sursa de finanţare pentru aceste plăţi: „Nu vor fi (bani – n.r.) dacă nu ne spune Parlamentul de unde trebuie să tăiem ca să punem aceşti bani”.
AP
Dar de ce vorbiti numai de mamele din multinationale? Exista viata si dincolo de multinationale…
Cat despre senatorul de care vorbiti, cred ca el ar trebui sa fie recunoscator mamelor care l-au votat, nu invers. Senatorul e ales ca sa reprezinte poporul, fiind platit de noi toti.