Mălaia va fi timp de trei zile capitala naţională a Folkului, a Poeziei şi a Prozei

Mălaia este este ţinutul cascadelor, unde îngerii învaţă să zboare, alături de vulturi, pentru că aici curg parc toate pâraiele de sus, dinspre munţii care despart Ţara Horezului de Ţara Lotrilor. Desenând cele mai frumoase chei, drumuri ascunse, poteci care urcă până la Strategica.

Mălaia, strânsă ca un brâu, pe malul Lotrului ceresc, limpede precum sticla pisată, care întoarce soarele cu razele înapoi spre cer, aici, aşa cum am mai spus, Dumnezeu a ales să se odihnească în a 8 zi.

De la Peştera Laptelui, unde zeii s-au hrănit înainte de conduce lumea, la Cascada Scoruş, unde îngerii învaţă să zboare, sub privirile calde ale lui Dumnezeu, Malaia se termina departe, acolo unde ciobanii ardeleni, cu dor de casă, au întemeiat Săliştea. Este Podul cu Frasini, este Ciungetul, este locul unde Brătienii s-a prins în vraja muntelui şi au construit o fântână şi un aeroport, Mălaia este regina Văii Lotrului. Este Ţara celor 4 lacuri, un imperiu de frumos.

Cascada Scoruş, Apa Spânzurată, Cascada Latoriţei,  Cheile Latoriţei, Lacul Brădişor, Lacul Mălaia, Zona Cascadelor din Cheile Latoriţei, Fântâna Brătienilor, Biserica de Lemn din Ciunget, Peştera Laptelui şi lista este lungă, un arhipeleag de patrimoniu turistic pentru cei care vor să vină la Mălaia.

Şi nu doar atât, primăria invită toţi cei care vor să contruiască şi să investească în turism să aleagă Mălaia.

Nu există ceva mai frumos în România. Asta este Mălaia, de departe cea mai frumoasă localitate a României, născută din ruperi de ape, din pânze care şerpuiesc pe munţi, din vâltoarea cerului, având cele mai sălbatice şi mai impresionante peisaje. Este un adevărat paradis al apelor, este locul de unde nu mai vrei vreodată să pleci sau unde vrei să revii mereu şi mereu.

România frumoasă şi-a pus blazon şi a construit una din fortificaţiile cereşti chiar aici, în Mălaia, unde turismul nu are egal.

Pentru că aici, maramureşanul Nicolae Doboş s-a îndrăgostit de Mălaia. I-a plăcut această comună, spânzurată între munţi şi Lotru şi a vrut ca aici să adune din toată România, artiştii de folk, iubitorii de poezei, autorii de carte, a vrut să mute, “2 Mai”-ul pentru tri zile la noi, la Vâlcea. Totul vineri, sâmbătă şi duminică, în ultimul week-end al verii

Aşadar vor fi 23 de momente artistice de poezie, muzică, proză, de sâmmbătă până noapea târziu, dar artriştii vor sta aici 3 zile. Şi în prmeieră, va apărea şi un album “Mălaia – 2019”, un album care se va imprima duminică, cu toţi cei care participă la această tabără.

Deci avem chitări, avem carte, pentru că vor exista standuri, va fi muzică bună, va fi un spectacol la care vor cânt artişti din Cluj, Sibiu, Bacău, Vrancea. Vor cântă până când “ne vor lăsa jandarmii”, spune Nicolae Doboş.

Tabără este organizată de Nicolae Doboş şi scriitorul Dumitru Sârghie, în parteneriat cu Primăria Mălaiei.

Liviu POPESCU

One comment

  • Foarte frumos comentariul, trunchiat,vrea să spună multe, frumusețile naturale ale
    locurilor, sunt, completate de creațiile oamenilor, care trebuie văzute pentru a putea realiza ce au de spus. Veniți, vizitați, ascultați, apoi dacă mai puteți plecați fără să regretati, că timpul a fost prea scurt,prea multe de văzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *