Mălaia, localitatea cu cele mai multe cascade din România îşi aşteaptă turiştii în această vară

Este de departe localitatea candidată la a se numără printre primele 10 din ţară, ca peisaj, ca aşezare geografică, o comună strecurată în abruptul Vâii Lotrului, printre nu mai puţin de 4 lacuri, sute de cascade şi zeci de pâraie care vin din toţii munţii care o înconjoară precum fortificaţiile unei cetăţi.

Vorbim de localitatea une Generalul Praporgescu a ridicat în Primul Război linia defensivă de apărare dar şi unde tânărul locotenent din 1916, Erwin Rommel a construit drumul strategic.

Mălaia deţine aşadar un uriaş patrimoniu, atât de istorie, cât şi ca areal geografic de excepţie, Este inima Vâii Lotrului, o poveste de succes, localitatea care adăposteşte în măruntaie şi cea mai mare hidrocentrală din România, de pe râurile interne.

Dar aici se află Cascada Scoruş, cea mai înaltă cascadă naturală din România, unde se poate ajunge pe de un traseu amenajat accesibil pentru cei amatori de a vedea această minune a naturii.

Nu în ultimul rând, primăria îşi propune amenajarea montană de pe Fratoşteanu, aşteptând investitori în dezvoltarea sporturilor de iarnă.

Mălaia este localitatea care deţine cel mai mare număr de cascade din România, unele situate pe drumuri amenajate, altele în zone sălbatice. Totodată, pe teritoriul comunei se află 2 lacuri de acumulare, dar şi mai multe zone unde apar adevărate cartiere turistice – Ciungetu, Podul cu Frasini, Săliştea etc.

De la Peştera Laptelui, unde zeii s-au hrănit înainte de conduce lumea, la Cascada Scoruş, unde îngerii învaţă să zboare, sub privirile calde ale lui Dumnezeu, Malaia se termina departe, acolo unde ciobanii ardeleni, cu dor de casă, au întemeiat Săliştea. Este Podul cu Frasini, este Ciungetul, este locul unde Brătienii s-a prins în vraja muntelui şi au construit o fântână şi un aeroport, Mălaia este regina Văii Lotrului.

Cascada Scoruş, Apa Spânzurată, Cascada Latoriţei,  Cheile Latoriţei, Lacul Brădişor, Lacul Mălaia, Zona Cascadelor din Cheile Latoriţei, Fântâna Brătienilor, Biserica de Lemn din Ciunget, Peştera Laptelui şi lista este lungă, un arhipeleag de patrimoniu turistic pentru cei care vor să vină la Mălaia.

Şi nu doar atât, primăria invită toţi cei care vor să contruiască şi să investească în turism să aleagă Mălaia.

Pentru că nu există ceva mai frumos în România. Nu îl poţi defini altfel decât „ţinutul cascadelor”. Locul unde, aşa cum am mai scris, Dumnezeu a creat a 8-a zi.

Asta este Mălaia, de departe cea mai frumoasă localitate a României, născută din ruperi de ape, din pânze care şerpuiesc pe munţi, din vâltoarea cerului, având cele mai sălbatice şi mai impresionante peisaje. Este un adevărat paradis al apelor, este locul de unde nu mai vrei să pleci niciodată sau unde vrei să revii mereu şi mereu.

România frumoasă şi-a pus blazon şi a construit una din fortificaţiile cereşti chiar aici, în Mălaia, unde turismul nu are egal.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *