Malaia este noul El Dorado al turismului montan din România
La doi ani după atestarea comunei Mălaia drept stațiune turistică, numărul de vizitatori care s-au cazat cel puțin o noapte în localitatea va depăși potrivit prognozele 7.000 în 2023 cu 1000 mai mult decât în 2022, trendul fiind unul crescător, având doar pe lunile de vară, cifre care depășesc 1000 de turiști
Mai mult, Mălaia deține și topul național al comunelor turistice, depășind Colibița și având cel mai mare potențial de creștere.
”Ce am reușit? Să atregem cât mai mai mulți investitori privați în zonă. Care să demareze afaceri în turism. Ultimul exemplu este acel Dino Park care înseamnă o atracție nouă pe Valea Lotrului. Suntem deschiși pentru orice investiție, se construiește în Mălaia, oameni au înțeles perspectivele de dezvoltare a zonei. E clar că stațiunea noastră va dinamiza turismul de pe Valea Lotrului și atunci când vom valorifica întreg potențialul de aici, avem 4 lacuri, avem zeci de cascade, chei, peșteri, aerul, monumente istorice, legende, avem toate ingredientele unui turism total la Mălaia. Vreau să spun că pentru sărbători nu știu dacă mai sunt locuri libere”, spune Puiu Dinculescu, primarul stațiunii.
Cu peste 100 de locuri de cazare, cu zone spectaculoase din punct de vedere geografic, cu zeci de cascade, cu chei unice în România, cu nu mai puțin de 4 lacuri, Mălaia este în topul național al zonelor rurale frecventate de turiști. Doar în ultimii doi ani au fost emise aproximativ 10 certificate de urbanism pentru structuri de cazare, comuna Mălaia cu peste 2 milioane de lei (1.223 per capita) venituri estimate pe 2022, este deja noua regină a turismului de pe Valea Lotrului.
Astfel vorbim de o localitate independentă financiar și unde administrația caută soluții pentru a crea nivelul de confort pentru a atrage cât mai mulți turiști, Mălaia să devină o stațiune nu doar pentru două anotimpuri – vară și iarnă. Un turist care ar ajunge la Mălaia, în urma diversificării ofertei turistice ar putea avea mai multe zile complete. Astfel, ar putea într-una din zile să facă o plimbare cu barca pe Lacul Brădișor, o altă zi să viziteze Hidrocentrala Ciunget, cea mai mare de pe râurile din România, în altă zi o drumeție la cascada Scoruș, cea mai înaltă din țară, o zi ar face o plimbare prin Cheile Latoriței, până spre lacurile Petrimanu și Galbenu, chei considerate cele mai frumoase din județul Vâlcea. Într-o altă zi ar putea să meargă la psătrăvăriile din localitate și a gusta din gastronomia locală. O altă zi ar putea vizita Pesterea Laptelui, frumosul sat turistic Ciunget cu biserica de lemn. Și nu în ultimul rând, două zile le-ar putea aloca pentru a vizita și celelalte două stațiuni vecine – Brezoi și Voineasa.