Mălaia devine capitala folkului românesc, în zorii toamnei

Mălaia este este ţinutul cascadelor, unde îngerii învaţă să zboare, alături de vulturi, pentru că aici curg parc toate pâraiele de sus, dinspre munţii care despart Ţara Horezului de Ţara Lotrilor. Desenând cele mai frumoase chei, drumuri ascunse, poteci care urcă până la Strategica.

Mălaia, strânsă ca un brâu, pe malul Lotrului ceresc, limpede precum sticla pisată, care întoarce soarele cu razele înapoi spre cer, aici, aşa cum am mai spus, Dumnezeu a ales să se odihnească în a 8 zi.

De la Peştera Laptelui, unde zeii s-au hrănit înainte de conduce lumea, la Cascada Scoruş, unde îngerii învaţă să zboare, sub privirile calde ale lui Dumnezeu, Malaia se termina departe, acolo unde ciobanii ardeleni, cu dor de casă, au întemeiat Săliştea. Este Podul cu Frasini, este Ciungetul, este locul unde Brătienii s-a prins în vraja muntelui şi au construit o fântână şi un aeroport, Mălaia este regina Văii Lotrului. Este Ţara celor 4 lacuri, un imperiu de frumos.

Cascada Scoruş, Apa Spânzurată, Cascada Latoriţei,  Cheile Latoriţei, Lacul Brădişor, Lacul Mălaia, Zona Cascadelor din Cheile Latoriţei, Fântâna Brătienilor, Biserica de Lemn din Ciunget, Peştera Laptelui şi lista este lungă, un arhipeleag de patrimoniu turistic pentru cei care vor să vină la Mălaia.

Şi nu doar atât, primăria invită toţi cei care vor să contruiască şi să investească în turism să aleagă Mălaia.

Nu există ceva mai frumos în România. Asta este Mălaia, de departe cea mai frumoasă localitate a României, născută din ruperi de ape, din pânze care şerpuiesc pe munţi, din vâltoarea cerului, având cele mai sălbatice şi mai impresionante peisaje. Este un adevărat paradis al apelor, este locul de unde nu mai vrei vreodată să pleci sau unde vrei să revii mereu şi mereu.

România frumoasă şi-a pus blazon şi a construit una din fortificaţiile cereşti chiar aici, în Mălaia, unde turismul nu are egal.

Pentru că aici, maramureşanul Nicolae Doboş s-a îndrăgostit de Mălaia. I-a plăcut această comună, spânzurată între munţi şi Lotru şi a vrut ca aici să adune din toată România, artiştii de folk, iubitorii de poezei, autorii de carte, a vrut să mute, “2 Mai”-ul pentru luna septemebrie, la Mălaia.

Aşadar vor fi de momente artistice de poezie, muzică, proză, de sâmmbătă până noaptea târziu, dar artiştii.

Deci avem chitări, avem carte, pentru că vor exista standuri, va fi muzică bună, va fi un spectacol la care vor cânt artişti din Cluj, Sibiu, Bacău, Vrancea. Vor cântă până când “ne vor lăsa jandarmii”, spune Nicolae Doboş.

Tabără este organizată de Nicolae Doboş şi scriitorul Dumitru Sârghie, în parteneriat cu Primăria Mălaiei.

Cei doi organizează așadar a doua ediție și aduce o ,,garnitură” de cântăreți și poeți cunoscuți. Vor participa folkiștii Adriana Andreică și Florin Grec (Cluj – Napoca), Ana Maria Dumitru (București), Doin Lazăr (Constanța), Florin Țuțuianu (Bacău), Mihaela Stoica (Giurgiu) și Oliver Ciobanu (Ploiești). Literatura va fi reprezentată de Elena Nicolau (Constanța), Daniela Mărginean (Târgu – Mureș), Nicolae Nistor (Râmnicu Vâlcea), Val Răzeșu (Constanța), Liana Mandu (Argeș), Nicu Cismaru (Râmnicu Vâlcea), Andreea Negoianu (Craiova), Augustin Jianu (Craiova) și, bineînțeles, gazda, Dumitru Sârghie. Va participa și rapsodul slătitean Ion Crețeanu.

Pe 4 septembrie va avea loc un recital de muzică și poezie la Crucea Brătienilor de la Malaia. Seara se va termina tot cu o împletire de muzică și poezie în curtea lui Dumitru Sârghie care își sărbătorește cu această ocazie ziua de naștere.

Pe 5 septembrie, de ziua comunei, cu sprijinul primarului Gheorghe Dinculescu, va avea loc tabăra de națională de folk și literatură cu participanții nominalizați mai sus, pe stadionul din localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *