Mălaia, de la legenda lotrilor la Turismul de excelenţă pe Valea Lotrilor

Mălaia este o localitate care combină absolut minunat farmecul păstorilor transilvani şi al valahilor de pe Valea Lotrului. Loc plin de spiritualitate, unde românii au reuşit să contruiască una din cele mai frumoase aşezări din Ţara Lotrilor.

O legendă aminteste ca printre primii care au salasluit aici, in valea „lotrilor” (hotilor) au fost cetele de haiduci, cele care jefuiau caravanele şi diligenţele care veneau dinsprea Ardeal spre Ţara Românească.

Aceştia aflau ponturi de la Poştele din Călineşti şi Câineni şi cât timp a durat stăpânirea Autro-Ungară, lotrii din Mălaia erau cei mai de temut haiduci, în ciudat faptului că la Brezoi se instituise un întreg comandament miliar care se ocupa cu siguranţa trasnportului comercial.

Lotrii isi gaseau adapost in adancul padurii la adapostul cetinei de brad sau la umbra fagului, unde dupa un „jaf la drumul mare”, în trecătoarea Oltului, sau dincolo peste creasta muntelui, se afundau aici pentru impartirea prazii si pentău a o ascunde in adancurile pesterilor si grotelor din aceasta regiune.

Mălaia din prezent a pariat pe turism şi a reuşit. Anul 2018 este un argument al potenţialului turistic al zonei, dinamica imobiliară a explodat, sunt noi proiecte de hanuri, de pensiuni şi restaurante care încep să prindă contur. În următorii ani se preconizează ca Brezoiul se va uni turistic cu Mălaia prin unităţi hoteliere.

Se lucrează la infrastructură rutieră în prezent, amenajarea zonelor cu risc de alunecări de teren şi cu risc de inundaţii.

Primăria lucrează la amenajarea torenţilor şi se pregăteşte de introducerea apei în Ciunget şi Sălişte, plus continuă reabilitarea drumurilor.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *