Majorările salariale ale bugetarilor din primării, sub semnul întrebării

Se știe faptul că, potrivit OUG adoptată de Guvern, începând cu 1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale au fost majorate cu 20% faţă de nivelul acordat sau stabilit pentru luna ianuarie 2017. În urma acestei hotărâri, toată bugetărimea s-a bucurat, dar urmează să și existe fondurile necesare pentru a acoperi salariile integrale, cu tot cu majorări. În determinarea cheltuielilor bugetelor locale se pleacă de la principiul consacrat potrivit căruia, nici o cheltuială nu poate fi înscrisă în bugetul local și nici nu poate fi angajată și efectuată din acest buget, dacă nu exista bază legală pentru respectiva cheltuială. Dar cu toate acestea, statul dă ordonanțe, dar practic nu dă și fondurile care să acopere aceste majorări.

Pornind de la acest aspect, o problemă concludentă pe care o ridică tot mai mulți primari de localități din județul Vâlcea, vizează îngrijorarea faptului că nu vor avea de unde plăti majorarile salariale, de 20%,  întrucât bugetele sunt aceleași ca anul trecut, iar pe alocuri chiar mai mici. De asemenea, majorarea a creat în rândul bugetarilor discuții, din cauza faptului că un nou angajat a fost încadrat cu salariu majorat, la care s-a mai adăugat creșterea de 20%, iar un bugetar cu vechime a primit majorarea de 20% , practic la același salariu, astfel, ambii, având practic același salariu.

Comuna Voicești este una dintre majoritatea, care se confruntă cu această problemă. Primarul Florian Vătafu spune că statul trebuie să asigure acest surplus destinat cheltuielilor salariale. ”Este îngrijorător faptul că, statul nu a asigurat financiar majorările de 20% la salarii, în condițiile în care, noi avem același buget ca și anul trecut, dar cheltuieli mai mari. Ba mai mult, dacă avem de achitat și cofinanțări la proiecte, dar și alte cheltuieli neprevăzute, atunci, clar vom ajunge în faliment, dacă nu primim rectificări care să ne asigure cheltuielile salariale pentru personal. ”, a conchis Florian Vătafu.

Claudia POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *