Mai multe case de lemn maramureșene au fost amenajate în scop turistic pe domeniul Isărescu

Nu mai puțin de 4 case de lemn maramușene completează peisajul de vis din zona cramelor Isărescu de pe dealul viilor. Acestea au fost realizate cu fonduri europene și transformă tot domeniul guvernatorului într-una din cele mai frumoase destinații turistice din România.

Proiectul include mai multe astfel de casă de vacanță, deschise în regim turistic.

Cel mai longeviv guvernator al unei bănci naţionale din lume, ajutat de fiul său, de profesie arhitect, demonstrează cum poți să-ți transformi pasiunea într-o afacere de succes prin intermediul fondurilor europene.

După 13 ani de muncă grea, dedicație și perseverență, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (70 de ani) și fiul său, Costin (31 de ani), se află în fața unui adevărat succes în domeniul viticulturii și oenologiei, notează jurnalistul irlandez Sean Hillen în publicația worlditineraries.co.

Casa Isărescu, un vechi conac tradiţional, renovat şi modernizat complet, se află în vârful unui deal înconjurat de Podgoria Drăgăşani din Oltenia. Complexul cuprinde un restaurant cu terase de pe care se pot admira şirurile de viţă de vie, o pizzerie pe lemne, în aer liber, un salon pentru degustat vinuri şi o cramă și recent mai multe case maramureșene din lemn.

Conform datelor publicate de Sean Hillen, familia Isărescu a investit în această afacere 4 milioane de euro din fonduri proprii şi încă 1 milion – bani obținuți din fonduri europene. Întinerirea podgoriei, adică înlocuirea butaşilor de viţă de vie cu unii noi, s-a realizat cu o investiţie de 50% din fonduri proprii și 50% din fonduri europene. P

Pentru instalaţia de procesare a vinului – presă de struguri, rezervoare, au beneficiat doar în proporție de 35% de  finanţare europeană, iar la renovarea conacului, care a ajuns la un cost de 200.000 de euro, sprijinul european a fost de 15%.

Costin Isărescu a fost cel care e proiectat conacul familei. Podgoria are 6 rezervoare de 7.500 de litri, 6 de 5.000 de litri, 4 de 6.000 de litri,  4 rezervoare de 20.000 de litri şi 10 de 3.000 de litri.

Jurnalistul irlandez arată că proiectul familiei Isărescu este un adevărat exemplu în ceea ce privește atragerea de fonduri europene și chiar reprezintă un mijloc de stimulare a procesului economic din zona Olteniei.

De asemenea, Casa Isărescu asigură și 20 de locuri de muncă permanenete, plus încă alte 42 de job-uri sezoniere.

„Replantarea viilor, refacerea podgoriilor este o afacere de succes peste tot în ţară. Nu numai în cazul nostru. Au fost absorbite integral toate fondurile alocate”, spune Mugur Isărrescu, potrivit worlditineraries.co.

La podgoria familiei Isărescu a început să se culeagă recolta. Se pare că vor avea cea mai mare recoltă de până acum, dublă faţă de anul trecut. Cele 300.000 de kilograme de struguri pe care estimează că le vor culege se vor transforma în 210.000 de litri de vin.

Mugur Isărescu i-a mărturisit jurnalistului Sean Hillen că pasiunea pentru viticultură este moştenire de familie: „O mare parte din via asta e de pe vremea bunicului meu. Tata scotea cam 700 de litri de vin în fiecare toamnă, pe care îi împărţea cu familia şi prietenii,” explică guvernatorul BNR pentru worlditineraries.co.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *