Măciuca este noul pol turistic al Vâlcii de sud – patrimoniu, spa, monahal, viticultura

Acum 10 ani poate era doar o simplă localitate cu nume hilar pe harta României şi pomenită mai degrabă anecdotic decât ca pe o aşezare ca un pol de dezvoltare economică în judeţ. Ne referim la frumoasa aşezare de pe Valea Cernei, la Măciuca.

Numele neinspirat pentru unii, defineşte un adevăr istoric, fiind în secolul XVI, localitatea unde se fabricau celebrele buzdugane, din lemn de carpen, cu ţinte de fier, unul dintre aceste arme de temut fiind chiar simbolul cu care este reprezentat Mihai Viteazu. Se spune că şi un mic contingent militar din armata marelui domn era format din măciuceni.

Ulterior, boierii vlastelini au primit pământ în această localitate şi ulterior s-a născut o dinastie nobiliară, a Măciucenilor.

Totodată Măciuca este în Evul Mediu târziu, până aproape de secolul al XIX-lea unul din cele mai mari târguri olteneşti, fiind aşezată chiar la intersecţie de drumuri, între Oltenia de Nord, Oltenia de sud şi Muntenia de sud.

Azi, Măciuca este una din cele mai mari şi mai importante localităţi din sudul Vâlcii, iar administraţia locală are în faţă o mare provocare, de a defini această frumoasă aşezare, situată pe dealurile moi ale Vâlcii, drept punct sau pol turistic. Şi asta are în vederea conectarea mai multor dimensiuni locale, în principal, care însă prin extensie, să circumscrie vecinătăţile – Fârtaţeşti, Stăneşti, Tetoiu.

“Pe harta fondurilor europene, un punctaj considerabil îl primeşti dacă eşti punct turistic. Aceasta este demersul nostru şi vom identifica soluţii pentru ca Măciuca să fie atestat drept zonă turistică, argumentat de altfel. Avem o largă paletă de oferte şi care pot fi înglobate ca un tot unitar, un pachet care să includă de la turism cinegetic, turism de agrement, turism de patrimoniu, agroturism, turism viticol, turism de tratament, turism cultural şi monahal”, spune primarul Mugur Mărcoioanu.

Nu este nici un secret azi, că Măciuca a atras anul trecut nu doar turişti din România, ci şi mulţi turişti din Norvegia, Spania, Irlanda au fost prezenţi aici.

Astfel Măciuca vine în întâmpinarea celor care optează pentru frumoasă aşezare din sudul Vâlcii cu unul din cele mai moderne complexe spa, ridicat pe o colină, chiar în zona centrală a localităţii, în mijlocul unui parc impecabil amenajat. Un complex spa care include piscine, saune, tratament, săli de sport, fitness, camere de cazare, bucătărie tradiţională, etc

În imediata vecinătatea a acestui parc se află unul din cele mai mari muzee în aer liber din ţară, singurul rural însă, format de sculpturi realizate de artişti francezi şi români, sculpturi uriaşe, realizate în cadrul unei tabere interculturale organizată acum trei ani.

La 2 km de centrul localităţii două cule care au peste 150 de ani, reşedinţele boierilor Măciuceni vor reprezenta în viitor un popas şi un loc de vizitare pentru cei care vor să vadă îndeaproape arhiectura nobiliară a Ţării Româneşti din secolul al XIX-lea. Cule cu scară interioară, cu beciuri boltite, cu camere înalte, cu terase brâncoveneşti.

Şi tot în cadrul acestui itinerar turistic turiştii pot admira o frumoasă biserică de zid, construită între anii 1847-1849, cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, ctitori fiind boierii Măciuceni. Biserica are însă nevoie urgentă de renovare.

Din neamul Măciucenilor, îl menţionăm aici pe unul din marii sociololgi români, Constantin Drăghicescu, ale căuri teze sunt azi studiate în Universităţi de prestigiu din Tokyo, New York, Paris sau Londra. Tot din Măciuca se trage Efrim Enăcescu, mare mitropolit al Basarabiei.

Măciuca se află în bazinul vitiocol al viei nobile, în mijlcul unor fonduri de vânătoare renumite deja în Europa ca să adaugăm şi alte minuni ale zonei.

Aşadar un adevărat itineriu turistic pentru cei care vor să vadă îndeaproape localitatea care a dat istoriei, buzduganul lui Mihai Viteazu.

O localitate aflată într-una din cele mai frumoase văi din Vâlcea, valea Cernei, râul care erupe sus, la peste 1500 de metri şi scaldă pământul frumos al Vâlcii de mijloc până la Olteţ.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *