M-am îndrăgostit de Islanda

Exact când stinsesem, sătul de comentarii, internetul, pe tema Marelui Eşec la Naţionalei României de fotbal, am tresărit.

Islanda.

O ţară despre care ştiam că are vulcani, e undeva pe harta Europei trecută în chenar, că nu încape pe plan general. O ţară cu o populaţie mai mică decât are judeţul Vâlcea, o ţară mică aşadar, dar atât de mare!!!

O ţară cu pescari, cu o limbă stâlcită, blonzi spălăciţi, cu o capitală greu de scris, Reykjavik. Aveau pe vremuri şi o echipă Fram parcă, una care juca cu ai noştri prin anii 80 în cupe, dar pe care o căsăpeam. Alte vremuri atunci când fotbalul românesc era atât de frumos şi demn.

Islanda este însă o naţională de fotbal care m-a determinat să iubesc fotbalul de poveste, ca pe un basm nordic, scris de un Anderssen. O ţară care a făcut spectacol cu Portugalia, cu Austria, o ţară demnă. Acolo nu există Becali, Sandu, Dragomir, etc o pleiadă de anomalii ale sportului de tranziţie.

M-am îndrăgostit de Islanda, de această ţară albă, cea mai laterală din Europa şi m-am uitat la România de fotbal. Nu avem nimic în comun cu această naţiune frumoasă.  Suntem mult prea răi şi mult prea găunoşi pe interior.

Păcat. Noi avem o ţară atât de frumoasă, locuită de oameni răi. Islanda pare o ţară mai puţin frumoasă, dar locuită de oameni frumoşi.

Privim acum concluziv, Estul Europei s-a cam dus acasă – România, Rusia, Ucraina, Turcia, Albania, multe ţări nici nu au ajuns pe acolo – Grecia, Serbia, Bulgaria. O coincidenţă oare că zona este majoritar ortodoxă? Iar catolicii din Est, gen Ungaria, Croaţia demonstrează că sunt membre de drept ale Apusului ca Mentalitate?

În fine, aşa cum am spus, iubesc Islanda şi o respect. La fel de mult îi respect pe croaţi şi maghiari, la acest Euro.

P.S. În preziua referendumului pentru Brexit, aproape toată Marea Britanie este calificată în optimi.

Şi a fost să fie şi Anglia, după Portugalia şi Austria. Cine urmează? Franţa. Nici că mai contează, strigătul frumos de luptă al islandezilor este o imagine de vis a acestui campionat frumos.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *