Lupta pentru moştenirea lui Ion Cîlea este relansată. Coca sau Rădulescu? Sau Voicescu?
Săptămâna viitoare se va declanşa la Râmnicu Vâlcea cea mai acerbă luptă pentru putere în PSD din ultimii 25 de ani. Dacă până în prezent la toate alegerile, cel puţin din 2000 până azi, congresele locale aşa numitele conferinţe judeţene erau molcome, fie că era vorba de Iulian Comănşescu sau de Ion Cîlea, drept unic candidat, de această dată lucrurile sunt extrem de complicate. cei doi lideri din prim plan sunt acum pe ultima turnantă şi vor face uz de toate mijloacele din dotare pentru a convinge delegaţii să le acorde votul.
Este vorba de deputatul Constantin Rădulescu, reprezentantul generaţiei tinere, cel care până de curând era văzut sau definit ca un apropiat al lui Victor Ponta şi Laurenţiu Coca, văzut ca un continuator al politicii lui Ion Cîlea. Până zilele trecute, favorit părea evident Constantin Rădulescu dar în ultimele zile, Laurenţiu Coca a recuperat handicapul iar la această oră lupta pare extrem de echilibrată. Deşi aparent organizaţiile locale declarau până acum vreo două săptămâni fie că Rădulescu este favorit, fie că vor vedea atunci, singurul vocal anti-Rădulescu fiind primarul Pearcu de la Tomşani, azi nimeni nu se mai hazardează să afirme ceva în vreo direcţie sau alta
Recent doi lideri televizaţi, Adrian Buşu şi Remus Grigorescu s-au pronunţat sau nu au infirmat declaraţia lui Laurenţiu Coca, de susţinere a acestuia.
Din păcate, mă simt nevoit să precizez câte ceva. Nici unul din cei doi lideri nu convinge. Constantin Rădulescu joacă mult prea diplomat şi conciliant cu adversarii direcţi, o calitate care în politică nu se traduce prin bun-simţ ci prin luat de prost iar Laurenţiu Coca nu iese dintr-un arhetip, dintr-o formă prea turnată, părând mult prea rigid şi arătând doar că este un releu de transmisie al unor mesaje centrale, goale de conţinut. Nici unul din cei doi nu este animal politic, s-au mulţumit public să mângâie pe creştet adversarii politici şi să afişeze o bonomie ipocrită, în loc să joace la punct fix, să intre în ring. Au preferat să menţină în prima linie sau pe bază de colaboratori oameni fără imagine iar Constantin Rădulescu, după eşecurile cu ADI APA sau cele de la Consiliul Judeţean în loc să taie în carne vie în partid a preferat să critice doar liberalii şi să-şi asume eşecurile prin tăcer. Un singur cap tăiat dacă prezenta, arăta că este liderul en titre. Dacă eşecurile le-ar fi suferit un Buican, azi trădătorii PNL-ului făceau de mult tuşa.
Mai degrabă, stil direct de abordare a problemei îl are cel de-al treilea candidat, Nicu Voicescu, primarul din Fârtăşeşti care nu s-a sfiit să pună fără perdea etichete să dea cu pumnul în masă şi chiar să se afişeze pe faţă cu PNL. Sau chiar a declarat ce vrea el de la PSD – fără pupincurişti, fără obosiţi în politică, fără neprofesionişti, fără lipitori de afişe, fără sinecurişti
Nu mai este timp pentru ipocrizie politică, stilul Ion Cîlea de a ţine prostiile din partid sub preş nu merge, este nevoie de decizie, de mână dură, pentru un partid aflat în derivă şi care se pregăteşte pentru un an electoral extrem de dur la Vâlcea, cu un PNL condus extrem de abil de Buican.
Intarea unor oameni de afaceri, potenţi financiar în cursa internă din PSD din nou poate influenţa decisiv rezultatul iar aici, doar candidatul cu sânge rece poate fructifica acest „avantaj”.
Dar cea mai mare greşeală pe care o fac cei doi lideri este că nu s-au interesat de fapt ce doreşte membrul simplu de partid de la PSD. Le spunem noi câteva citate ” Cine dracu îl mai ţine pe Persu la CJ, că oricum nu face nimic, se ţine de o funcţie şi trage în jos partidul” „Nici unul nu a venit să vorbească cu oamenii pe stradă, să-i oprească şi să socializeze cu amărâtul care are copii în Italia sau Spania” „Ăla ar fi bun dar îl văd doar la televizor din când în când şi nu am timp mereu de televizor”. Şi apropo de televizor şi de Ion Cîlea. Ion Cîlea apărea la televizor odată la trei luni poate, într-o emisiune, fie la Valeria Tănase, fie la regretatul Emilian Rouă, dar îl cunoştea şi nea Gheorghe de la Ghioroiu. Nu spun că modelul de a face politică a lui Ion Cîlea era minunat, dar modelul de imagine era de necontstat, drept el mai bun. Electoratul PSD nu este unul de facebook, este unul de faţă în faţă!
Nu ştim ce va fi peste o săptămână. Dacă aş fi membru simplu, delegat la congresul PSD Vâlcea, sincer, în acest moment pot spune că sunt ignorant. Nu am văzut nicio platformă politică sau un program cu lucruri concrete, doar discursuri şi declaraţii, contre pe sub masă şi zâmbete false la vedere. „Felicitări domnului Coca” „Felicitări domnului Rădulescu”, asta spun cei doi adversari în timp ce în realitate sunt cu cuţitele pe masă.
Deci, aşadar, prin urmare, ce va câştiga de fapt la congresul de săptămâna următoare? Va câştiga, aşa cum am mai spus, având în vedere că nu există nicio strategie la nici unul din cei doi candidaţi, deci va câştiga cel care anul viitor pe 4 iulie va fi demis în congres extraordinar. pentru că fără o strategie, fără un program, fără ceva concret, doar cu împunsături, jocuri de culise, cocleli cum se spune în limba română, anul viitor se prefgurează de pe acum un dezastru electoral în judeţ pentru social-democraţi. Asta doar dacă nu se va întâmpla ceva cu cuplul Buican – Gutău.
AP