Lupta de la Posada a fost la Perişanii Vâlcii. O spune şi Manolescu
Cred că nimeni nu ştie cel mai bine decât Ion Sandu, primarul din Perişani, eforturile de a consacra Posada aici la noi. Nu vom şti poate niciodată dacă este aşa sau nu, dar Sandu ştie că repetând la nesfârşit o teorie, o poate impune în mentalul colectiv. Ceea ce face Sandu la Perişani este chiar unic, în a fixa istoria şi a da un brand acestui loc. Pentru că aşa începe turismul iar mai ales dacă spui că la Perişanii Vâlcii, o oaste medievală impecabil organizată a fost făcut praf de valahii noştri, este ceva.
Bravo primarului din Perişani, efortul lui este de lăudat iar în munca sa nu trebuie să i se pună beţe în roate. Da, nu ştie nimeni dintre marii istorici dacă a fost Posada aici sau în altă parte. Dar până se va găsi un vârf de săgeată, un bilet scris de un soldat maghiar iubitei sale Ildiko sau smartphone-ul lui Carol Robert de Anjou la Comarnic sau la Orşova în sus, hai să facem ce face şi Ion Sandu, primarul din Perişani: Să spunem toţi, lupta de la Posada, unde valahii lui Basarab I i-au căsăpit pe maghiari a fost la noi la Vâlcea, chiar la Perişani!.
Uite o face şi Manolescu:
Părerea mea de ignorant în istorie, dar dotat cu un pic de simţ al realului, este că Basarab I a lăsat nevoit Curtea de Argeş pe mâna lui Carol Robert cu care nu putea lupta în loc deschis şi s-a retras strategic în pasul montan pe unde era sigur că va lua regele ungur calea Transilvaniei, căci era cea mai scurtă şi se afla în vecinătate, la nord-vest de Curtea de Argeş. Pasul survine după o zonă deluroasă destul de amplă ca să permită cavaleriei lui Basarab I să o hărţuiască pe a lui Carol Robert, fără a o înfrunta decisiv, cum remarcă însuşi Neagu Djuvara, doar prefăcându-se a se risipi şi a deschide astfel drumul oştii lui Carol Robert. Un drum care ducea direct într-o trecătoare adâncă, însă suficient de largă pentru a putea fi străbătută de cavaleri. Dintotdeauna un drum de pământ, asfaltat astăzi doar în afara trecătorii, dincoace şi dincolo de munţii nu prea înalţi, o face accesibilă. Între timp, Basarab I îşi dispusese pedestraşii în pădurile de deasupra. Aşa a căzut Carol Robert în cursă şi, rămas de izbelişte, s-a văzut silit să-şi schimbe straiele cu ale unui oştean, ca să poată scăpa nevătămat şi ajunge prin Perişani şi Câineni la Sibiu. (www.adevarul.ro)