Lupta de la Posada a fost la Perişanii Vâlcii. O spune şi Manolescu

Cred că nimeni nu ştie cel mai bine decât Ion Sandu, primarul din Perişani, eforturile de a consacra Posada aici la noi. Nu vom şti poate niciodată dacă este aşa sau nu, dar Sandu ştie că repetând la nesfârşit o teorie, o poate impune în mentalul colectiv. Ceea ce face Sandu la Perişani este chiar unic, în a fixa istoria şi a da un brand acestui loc. Pentru că aşa începe turismul iar mai ales dacă spui că la Perişanii Vâlcii, o oaste medievală impecabil organizată a fost făcut praf de valahii noştri, este ceva.

Bravo primarului din Perişani, efortul lui este de lăudat iar în munca sa nu trebuie să i se pună beţe în roate. Da, nu ştie nimeni dintre marii istorici dacă a fost Posada aici sau în altă parte. Dar până se va găsi un vârf de săgeată, un bilet scris de un soldat maghiar iubitei sale Ildiko sau smartphone-ul lui Carol Robert de Anjou la Comarnic sau la Orşova în sus, hai să facem ce face şi Ion Sandu, primarul din Perişani: Să spunem toţi, lupta de la Posada, unde valahii lui Basarab I i-au căsăpit pe maghiari a fost la noi la Vâlcea, chiar la Perişani!.

Uite o face şi Manolescu:

Părerea mea de ignorant în istorie, dar dotat cu un pic de simţ al realului, este că Basarab I a lăsat nevoit Curtea de Argeş pe mâna lui Carol Robert cu care nu putea lupta în loc deschis şi s-a retras strategic în pasul montan pe unde era sigur că va lua regele ungur calea Transilvaniei, căci era cea mai scurtă şi se afla în vecinătate, la nord-vest de Curtea de Argeş. Pasul survine după o zonă deluroasă destul de amplă ca să permită cavaleriei lui Basarab I să o hărţuiască pe a lui Carol Robert, fără a o înfrunta decisiv, cum remarcă însuşi Neagu Djuvara, doar prefăcându-se a se risipi şi a deschide astfel drumul oştii lui Carol Robert. Un drum care ducea direct într-o trecătoare adâncă, însă suficient de largă pentru a putea fi străbătută de cavaleri. Dintotdeauna un drum de pământ, asfaltat astăzi doar în afara trecătorii, dincoace şi dincolo de munţii nu prea înalţi, o face accesibilă.  Între timp, Basarab I  îşi dispusese pedestraşii în pădurile de deasupra. Aşa a căzut Carol Robert în cursă şi, rămas de izbelişte, s-a văzut silit să-şi schimbe straiele cu ale unui oştean, ca să poată scăpa nevătămat şi ajunge prin Perişani şi Câineni la Sibiu. (www.adevarul.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *