Lupta de la Nic(i)opule: Maşinaţiuni de dinainte de marea bătălie a lui Constantinoglu şi Buicanus, din sageacul Vâlcei

Slujerul împăartului Iohan, Tiberius îl puse pe ficiorul boierului Fàrtatd, care era secretarul de canţelarie să scrie depeşă în publicaţiunile locale, să ceară capul beiului Badea, stăpân peste bolniţele şi balamucele sageacului Vâlcei.

Umblă vorburi, că la mijloc ar fi chiar imperaţiunea arhiducelui Buicanus, care nu vrea o imaginaţiune neplăcută, pentru imperiu împăartului Iohan şi cardinalui Ludovic Măzărin, în ochii norodului, pe vremuri de holeră. şi vrea să taie şi din boierii care sunt supuşi paşalei Constantinoglu.

De altfel nici paşa Constantinoglu nu prea îl are la inimă pe beiul Badea cum şi nici pe stolnicul Valdemăreanu, ambii, moşteniţi în funcţiune pe bază de peşcheşuri şi alte ciubucuri, spune gura târgului.

Motivul oficial este ciuma covidală care a pătruns prin balamuce şi alte aşezământuri dar beiul Badea Nicholas şi-a chemat imediat lăutarii şi caimacanii să-l apere de osândă.

În tot acest timp, zaveră mare, cu Zapciul care vrea să ia capul lui Vodă Mircia, pe bază de partajuri şi ameninţuri. Că atunci când strângea biruri, văcăritul şi oieritul, Zapciul trimitea pe ispravnici datornici la coana jupâneasa să împărtă din agoniseală, pe din două. Coana jupâneasa având ştiinţă în ale socotitului şi bilanţuri.

Dar sa nu uitam nicio clipită, oştile se adună sub ambele mari stindarduri. Ale Paşalei şi ale Arhiducelui. Ieniceri şi spahii nu ar mai fi aşa de mulţi ca pe vremea lui Dragnologlu Sultan, decapitat acum ceva ani. Ba, se pare că nici emisarii porţii nu ar mai fi aşa de mulţi ca pe vremuri.

Din locurile delegaţiunii care numărau cinci pe vremuri bune, acum este luptă mare, între jupâniţa Oteşenilor şi infanta Andrada, ambele cu averuri şi moşii mari dar cu diferenţă mare la supuşenii. Caimacanul Ovidius şi Aga Eungen dar şi eternul cuceritor Bogdanoglu, cneazul Vasile au fost vechii emisari pentru poartă. Acum locurile sunt mai puţine ca număr pentru că armata imperială a cucerit din provincii iară luptele se dau pentru accederea la capitala de Impariu.

Avem marii boierii de la munte, Bolaku, avem şi fraticidul muşchetarilor Viktori în conjucţiunea în care Buicanus ar ieşi principe victorios în lupta de la Nic(i)opule. Şi şi-ar pierde locul de la curtea Impariului.

Înjungheri şi zavere se intâmplă, trădaţiuni şi sudalme în publicaţiunile locale. Boierul Bacanu, după aniuri întregi de supuşenie a pus stindardul galben la moşie dar şi logofătul Avanu a părăsit stindardul galben al impariului şi a trecut printre căpitanii lui Vodă Mircia,

Şi multe alte minunaţiuni se petrec în acest timp de adânci prefaceri până la luptă de la Nic(i)opule, când holera răpune şi amărăşteni şi popi de mir şi biserici şi bordeie.

Va urma

de Neculai Milescu Şpăgaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *