Lupta de la Nic(i)opule: Constantinoglu Paşa şi Arhiducele Buicanus: Plecat-am 7 osmalâi şi au rămas -6
Şi în ziua de unşpce al lui Gustar a expirat ultimatumul dat de Arhiducele Buicanus şi de aghitoantul său, Zapciul cavaleriei târgoveţilor, ultimatum dat junilor pentru a renunţa la blazon şi a se înregimenta în oastea crăiască, pentru a trece prin foc şi sabie regatul lui Mircia Vodă şi sageacul lui Constantinoglu.
Numai că Junii au refuzat înţelegerurile şi au trimis zapisurile grele cu refuzuri soliilor oastei crăieşti. Deşi le fuseseră promise titluri nobiliare, feude de condus, galbeni de cheltuit, solii se întoarseră cu darurile înapoi, provocând iureş şi amar cu nervuri în oastea crăiască care spera să-şi ţină în ariergardă pe Junii usereterişti.
De partea cealaltă giubuşlucuri şi salve de puşcă, abia ce se încheiase acordul între Pasa Constantinoglu şi Vodă Mircia, acord cu înscrisuri însă doar pe un punct, pentru că pe întinsul micii valahii vâlcene, boierii supuşi porţii se puşcau cu căpeteniile lui Vodă Mircia, cum ar fi de notatu, pe moşia Sărdarului, a Cozacului, a Bujoreanului, a Buneşteanului, de eczamplu, căpeteniile verzi trăgeau glonţ în boierii supuşi paşalei.
Că tot veni vorba de boierii osmalâi. Acu vreo o lună, se pornise veste de taină, că vreo 7 boieri supuşi paşalei vor abjura şi vor trece cu oaste, răzeşi, robi, muieri şi ibovnice şi averuri de partea oastei crăieşti. Boier Bacanu merse chiar la Arhiduce în persoană şi jură pe steagul imperial supuşenie, dar pe drumul de întoarcere, se întovârăşi înapoiu cu agele şi oamenii Porţii, de rămase Arhiducele Buicanus cu sudălmi la gură şi blesteme şi ocăruri. Boier Gongu fu singurul care dădu jos steagul paşalei şi ridică pe cula Bujorencii steagul imperial. Acolo, unde căpetenia lui Mircia Vodă, Zahei sta la pândă deja cu panduri pentru a ocupa conacul, la finele lui sectembrie.
În rest, niciun alt boier osmalâu nu trecu la oastea crăiască, din cei 7 pomeniţi. Ba mai mult, de întâmplară dezertări din oastea crăiască, boier Lăcusteanu, Jupâniţa Aura şi boier Avanu, puseră steagurile imperiale jos şi se cocoţară de partea cealăltă, a oştirilor paşalei şi a lui Mircia Vodă.
Sageacul se pregătea de războiul, taberele deja se poziţionară pe dealuri, Din nord venea armata crăiască, umblă vorburi că la târgul de danţuri şi muzici bune de la Brezoiu, fuseră văzuţi Zapciul şi alţi conducători imperiali în căutare de simpatiuri şi osanale , numai că la târgul respectiv se petrece numai norod al Junilor. Şi nu fuseră primiţi cu aplauze şi iubiri.
Aşa că pe douşpce de Gustar, Constantinoglu Paşa şi Vodă Mircia sunt pe meterezele sageacului şi al târgului Râbnicului, în faţă au armata crăiască a Arhiducelui Buicanus şi Zapciului târgoveţilor iar în laterale, cavaleria uşoară a Junilor useterişti care şade la pândă să prinză locuri bune de tragere şi spre unii şi spre alţii.
va urma
. de Ion (să) Ne-o culce şi Milog Costin