Lungeştiul comuna unde doar primarul doreşte dezvoltarea localităţii

Caz nemaintâlnit privind aprobarea unor proiecte de hotărâri care vizează dezvoltarea unei comunități. Luna trecută, consilierii locali ai comunei Lungești au refuzat să voteze pentru a patra oară aprobarea proiectului privind renovarea căminului cultural din localitate. De foarte mult timp, Tiberiu Costea, primarul comunei, nu poate duce la îndeplinire niște proiecte din cauza consiliul local. Este vorba despre un proiect pentru reabilitarea căminului cultural care, a fost depus la Compania Națională de Investiții și care, urma a fi eligibil. Primarul a bătut drumul la București de nenumărate ori pentru a obține avizele necesare, dar majoritatea consiliului local a votat împotriva aprobării reabilității căminului cultural.
Cu toate acestea primarul nu renunţă în faţa electoratului spunând că „încremenirea” în stadiul de campanie electorală a unor politicieni locali va fi taxată de populaţie.
Între timp, la Lungeşti continuă lucrările la infrastructura de apă şi canal, la amnajarea rigolelor şi a subtraversărilor pentru a nu mai avea probleme cu apele de pe versanţi.
„Sezonul rece a început, este important ca cei mici să aibă căldură la şcoală, dispensarul şi toate celelalte instituţii. Ne preocupă şi soarta lăcaşelor de cult, comuna Lungeşti are astfel de biserici monument şi care sunt căutatea de tuiştii care doresc să vadă Mănăstire Stăneşti”, spune Tiberiu Costea.
Lungeştiul este una din comunele cele mai mari din sudul judeţului, care de fapt face trecerea spre zona agricolă a Olteniei de câmpie. Dar asta nu îneamnă că localitatea înstinsă de-a lungul pârâului Mamu nu are farmec. Este o poveste a ultimele dealuri ale Vâlcii, a pădurilor cu basme, cu olărit, cu o istorie începută înainte de timpuri.
La Lungeşti se ajunge printr-o pădure şi se iese tot printr-o pădure, iar noaptea susurul lui Mamu spune că garda de sud a judeţului şi-a făcut datoria. Există o viaţă economică şi socială aici. Şi, mai este ceva, Lungeştiul este singura comună din România unde pe fiecare stradă există un regulament de bun simţ. La început am privit intrigat îndemnurile la spirit civic, la eleganţă, la responsabilitate de pe pancarte, dar apoi am înţeles că la Lungeşti, locuitorii au creat o societate a ordinii şi a respectului. Păcat, sincer, că acest lucru nu l-au înţeles cei din Consiliul Local, oameni blocaţi într-o eternă campanie electorală.
Apropo, nu ştim ce şi cum gândesc acum consilierii locali din Lungeşti, dar le putem spune noi, de pe acum, Tibi nu o să plece la anul, dar ei, cu siguranţă da….
AP