Lungeşti, singura comună din Vâlcea care a împădurit 30 de hectare şi are un proiect pentru alte 16

Lungeşti, cea mai „lungă” comună din judeţul Vâlcea (28 kilometri) – că doar blazonul trebuie respectat, are comori cât ar cuprinde un manuscris, de la istorie până la minunile naturii, un tezaur prea puţin cunoscut, dar care argumentează că Vâlcea este chiar şi cel mai frumos tărâm al României.

Lungeştiul Buzeştilor, al mănăstirilor brâncoveneşti, al lui Mamu, pârâul de poveste care taie colinele sudului oglindind, în soarele de apus de august, cleni, mrene şi nisiparniţe, biserici şi case, dealuri cu vii, cătune de poveste, dar şi… păduri, păduri unicat, păduri cum nu se prea găsesc în alte lumi.

Dar Lungeştiul intră în istorie prin altceva. Prin faptul că este printre puţinele localităţi la nivel naţional care a accesat programe de împădurire.

Primăria lungeşti are deja peste 30 de hectare de pădure tânără planată, de acum 2 ani, o pădure care include stejari, frasini, tei, mojdrean, salcâm. Pădure care are menirea de a stabiliza solul de a combate fenomenul eroziunii.

“Şi nu în ultimul rând vorbim de aurul verde. La Lungeşti, pădurile nu numai că sunt ocrotite dar le si plantăm. Şi este opera comunităţii din Lungeşti. Acum, suntem singura localitate din judeţ care a depus un nou proiect, prin APIA, ne referim la 16 hectare de pădure nouă”, spune primarul Tiberiu Costea.

Edilul spune că aceste păduri vor spori frumueseţea acestei localităţi de pe Valea Mamului, unde mai regăsim şi cea mai mare rezervaţie de liliac sălbatic dar şi una din puţinele colonii de berze negre din Vâlcea.

AP

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *