Lungeşti, de departe, una din cele mai elegante localităţi de Vâlcea

Dacă vii dinspre Olt sau de sus dinspre Drăgăşani, se deschide, la marginea judeţului Vâlcea, o localitate absolut distinctă prin modul elegant în care te primeşte. Drumurile sunt străjuite de foişoare, locuri de odihnă, copaci, un centru verde, în care instituţiile publice sunt frumos puse în evidenţă.

Acesta este Lungeştiul, o localitate a viilor nobile, a liliacului sălbatic, a berzelor negre, a fraţilor Buzeşti, a celei mai vechi ceramici vâlcene, o comună care are şi cea mai lungă stradă principală, peste 20 de km lungime. O comună unde Se termină Oltenia colinară, de aici, începând Câmpia Română. Vâlcea se închide frumos la sud, se închide nobiliar, în regiunea unde au existat cei mai mari podgoreni de Vâlcea.

Azi, comuna Lungeşti este o poveste care se termină sus, spre Fumureni, între dealurile cuminţi, care intră în toamnă, ca adevăraţi voievozi de veacuri apuse, unde şoseaua şerpuieşte elegant spre marginea Mădularilor.

Dacă ne întoarcem în parcul central, pentru că aşa poate fi numit Centrul Civic, un parc plin de vegetaţie şi unde se lucrează la un proiect unitar, astfel încât la final, aici să avem o zonă tipică unui orăşel de subdealuri.

La Lungeștii Vâlcii se lucrează şi în prezent. O comunitate dintr-un colț al Vâlcii care până, nu demult, nu avea nicio utilitate, acum este una unde oamenii au apă curentă, canalizare, drumuri asfaltate, poduri, stație de tratate a apei, școli moderne, cu parcuri de joacă, o zonă amenajată în stil rustic pentru evenimente,  12 fântâni publice amenajate, biserici vechi și noi îngrijite, o colecţie muzeală.

 Aici aflăm că, foarte multe familii din cele plecate la muncă în străinătate și-au făcut case noi, iar acum încep să se întoarcă acasă.

În acest moment un număr de 8 santiere sunt în lucru pe teritoriul localităţii. Se lucrează la 2 cămine culturale, vor fi 2 centre culturale care vor fi reabilitate şi dotatea cu elemente de specific zonal, unei comune a vinului din sudul judeţului Vâlcea. Tot acum se lucrează la şcoala de centru, lucrările la podul Neamțu, o zonă cu un potenţial agro-turistic. Tot acum se fac racordurile la canalizare iar localul primăriei se reabilitează din fonduri locale.

Localitatea în domeniul agricol are deja prima companie care a arendat 500 de hectare iar primarul Costea are un proiect pentru a repopula satele, chiar şi prin străini care doresc să muncească aici.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *