Lunca de est a Oltului (Galicea, Olanu, Drăgoești, Stoilești, Dănicei) a avut o creștere de 37% a veniturilor pe 2022

Avem un grup de comune comasate pe maul stâng al Oltului, un compozit care pleacă de la Galicea și urcă până la Dănicei, comune destul de omogene, ”muntenești”, acestea fiind pe vremuri localități ale regiunii Argeș. Localități cu istorie, cu o agricultură care combină zona arabilă a luncii cu zona pomicol de pe dealurile estice ale județului.

Cu peste 1.800 de locuitori, localitatea legată de numele lui Mihai Viteazu, reușește să colecteze venituri de aproape 800 mii lei (421 per capita), estimate pe anul 2022, semn că vorbim de o comună aflată în curs de dezvoltare.

Administrația Melente a avut o abordare care se traduce în ecologie, curățenie, simț civic și implementarea infrastructurii de utilități.

”Era soluția noastră pentru a atrage investiții. De a folosi resursele pe care le avem. Nu avem un buget mare, e drept dar în fiecare an ne propunem să îl creștem, am sprijinit pe toți cei care au dorit să pornească aici afaceri. Ne interesează să valorificăm faptul că suntem în lunca Oltului și un segment important economic nu prea este de interes în Vâlcea. Noi considerăm că este, ne referim la piscicultură, la turismul piscicol, la orice activitate care are legătură cu acest domeniu. Comuna noastra vrem să fie un magnet pentru investiții și pentru asta am reușit să creăm o carte de vizită. Eu sunt un om care ține la o anumită conduită, la o decență și la o curățenie exemplară. Ne place să credem că locuitorii consideră că localitatea trebuie să arate, precum propria curte”, susține primarul Bebe Melente.

În zece ani localitatea și-a pus la punct tot ce înseamnă infrastructura de utilități, altfel spus, oricine dorește să aibă o casă aici, are acces la tot ce înseamnă civilizație. Este o comună care se întinde geometric pe firul Oltului, la granița cu județul Olt, fiind aproape de municipiul Drăgășani și la 30 de minute de Râmnicu Vâlcea.

Vorbim de o comună care are majoritatea instituițiilor publice, unitățile școlare, sanitare modernizate iar în curând Melente are un proiect ce vizează amenajarea centrului civic, astfel încât Drăgoești să se apropie de estetica unui oraș.

Pentru anul 2023 se vor încheia și ultimii 3 km de drumuri care mai trebuie asfaltați, în acest sens Melente a depus pe Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” documentația.

Comuna Drăgoești este de departe un exemplu de bune practici în administrație. Aici, edilul Gheorghe Melente a demonstrat că prin fonduri europene, prin granturi, prin fonduri guvernamentale poți să faci dintr-o comună săracă, una europeană, cu școli, grădinițe, drumuri, utilități etc.

Olanu

Cu 500 mii de lei (184 per capita), și cu o populație de peste 2.700 de locuitori, comuna administrată de Gheorghe Anghel caută soluții pentru a dimensiona bugetul localității, prin atragerea de noi investitori în zonă.

”Este dificil să găsim o soluție de a atrage noi investitori. Forța de muncă tânără este plecată în afară la muncă. Pentru o viață mai bună. Probabil odată cu creșterea salariilor în România, se va stopa această hemoragie de populație. Noi încercăm să-i sprijinim pe cei vor să-și facă o afacere, să ofere locuri de muncă. Pot spune încă că în Olanu se caută terenuri, se cumpără terenuri pentru case”, susține edilul din Olanu

Comuna Olanu aşteaptă reabilitarea completă a Drumului Oltului, drum care va traversa localitatea de la nord la sud şi care va transforma comuna într-un importnat nod rutier..

“După ce drumul de legătură cu Vitomireşti, cu judeţul Olt a fost complet reabilitat şi deja este ce mai scurtă legătură cu această zonă, o punte de legătură între cele 2 judeţe, dar şi cel mai scurt acces spre comuna vâlceana Dănicei, se lucrează şi la judeţeanul care merge jos spre Drăgăşani. şi Slatina.. Odată ce şi acest drum judeţean va fi finalizat, vom avea un trafic crescut de mărfuri spre Slatina, vorbim de un drum cu trotuare, cu asfalt care să reziste la trafic greu şi care va dezvolta investitiile în zonă”, spune primarul Gheorghe Anghel

Primăria Olanu se poate lăuda cu majoritatea drumurilor de interes local asfaltate, cu un nivel de viaţă crescut, urmând doar introducerea reţelei de gaze naturale să completeze lista de utilităţi.

Dănicei

Cu aproape 700 de mii lei (353), venituri estimate pe anul 2022, duble față de anul trecut și cu aproximativ 1.800 de locuitori, localitatea Dănicei consideră că pomicultura, mica industrie pot spori veniturile proprii ale comunei în anii care urmează.

Una din cele mai întinse localități din Vâlcea, cu 14 sate componente nu are, paradoxal, o legătură directă cu județul Vâlcea, o legătură rutieră cu municipiul, orice drum spre capitala de județ, fiind fie prin Argeș, fie prin Olt.

Vorbind de Dănicei, despre  pe o întindere de circa 2900 de hectare cu  sate care, acum, beneficiază de utilități, precum drumuri asfaltate, iluminat public, interenet, apă sau canalizare, iar în viitor un centru social, târg comunal, un cămin cultural nou, sediu primărie. Adică, o administrație care, în ciuda izolării de județ, a reușit să atragă fonduri, atât guvernamentale cât și europene pentru a aduce localitatea la standarde de viață decente pentru cetățeni.

”Cred că odată cu finalizarea și drumului de legătură directă cu județul Vâlcea care se va face și beneficiind și de faptul că avem legături cu Argeș și Olt, comuna Dănicei va exploata aceste avantaje și va deveni una atractivă pentru investitori. Avem câțiva investitori deja prezenți aici și care ajută cu locuri de muncă, credem că vor veni și alții odată cu implementarea investițiilor noastre în infrastructură. Căutăm orice resursă care poate aduce venituri. Proiecte europene, guvernamentale, granturi, CNI. Investim pentru a crește nivelul de confort al locuitorilor”, spune Dumitru Pirneci, primarul din Dănicei

Anul 2023 va aduce astfel noi investitii în conuna Dănicei, drumuri noi, extinderi de utilități, căminul cultural și poate un nou sediu pentru primărie.

Primarul Pirneci a depus două proiecte pentru Programul Național de Investii Anghel Saligny, pentru modernizarea de drumuri comunale și de interes local care în acest an se vor implementa.

 

Stoilești

350 mii lei sunt veniturile proprii ale comunei de 3.500 de locuitori, administrată de Florin Ionescu, una din cele mai întine comune din zona dealurilor de est ale Vâlcii, o comună care o rețea de drumuri de 200 de km.

O localitate unde au apărut mici investitori,  ferme și alte afaceri pe care localnicii s-au încumetat să le deschidă. Toate au avut sprijinul primarului Florin Ionescu, edilul spunând că doar așa se poate vorbi de o creștere a veniturilor proprii la buget.

”Am știut mereu la ce mă înham. Nu este o comună ușor de administrat. O localitate care moștenește probleme din timp, probleme care țin de infrastructură, torenți, ape cu debit variabil care au afectat mereu rețele de drumuri, gospodării. O comună formată prin comasarea altor localități, fiecare cu zestrea lor de deficiențe care trebuie remediate”, spune Ionescu.

De fapt comuna Stoilești, formată prin comasarea unor comune arată ce ar însemna mult discutatul proiect al comasării comunelor. Care în loc să rezolve o situație, mai mult o agravează, o nouă adminsitrație preluând înzecit problemele edilitare.

În repetate rânduri, edilul a depus proiecte pentru a rezolva această stringentă problemă a oamenilor, numai că, ultimul proiect care a fost eligibil și pentru care primise finanțare a fost depus pe vechiul FDI, program care însă a fost închis. De atunci, edilul caută orice oportunitate pentru a reuși să obțină finanțare pentru a putea asfalta drumurile.

În anul 2023 edilul vizează asfaltarea a 15 de kilometri de drumuri prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Precum și construirea unui parc fotovoltaic.

Parcul va fi construit pe o suprafață de 1 hectar, în apropierea sediului politiei, unde pe viitor va fi mutat sediul primăriei.

Această investiţie este foarte importantă pentru comună, căreia i se va asigura electricitatea folosită în şcoli, grădiniţe, dispensar, primărie, pentru iluminatul stradal, precum şi în funcţionarea staţiilor de pompare a apei „Nevoia de a avea în comună o astfel de investiţie a pornit de la cheltuielile mari pe care administraţia locală le avea, 5-6% din buget pentru factura de energie.”.

”Acest parc va ajuta să suportăm cheltuielile cu iluminatul instituțiilor publice și cel stradal. Am depus documentațiile, așteptăm finanțările. Acest parc fotovoltaic a fost aprobat la nivel de capacitate, după consumul din anul 2021. Este un pas uriaș pentru degrevarea bugetului local de aceste cheltuieli pentru că eram puși în situația de a face economii și de asta ne impunea un regim de funcționare restrictiv al iluminatului public”, spune primarul Florin Ionescu.

 

Galicea

Cu aproape 770 de mii de lei și cu peste 3.500 de locuitori, localitatea se află în zona comunelor aflate în curs de dezvoltare, într-un galop pentru investiții și pentru investitori.

”Tot ce vine aici și oricine vine aici și oferă locuri de muncă este bine primit. Vrem economie, vrem investitori, vrem o piață a muncii, o ofertă și creșterea nivelului de trai  și a condițiilor de viață. Suntem aproape de Râmnicu Vâlcea, pe drumul Bucureștiului, avem clar niște avantaje pe care le valorificăm. Avem discuții cu mai mulți investitori și în următorii ani vor însemna un plus pentru comuna Galicea. Avem și un maplu proict turistic, în parteneriat cu Consiliul Județean care va oferi retrasa și acest domeniu economic, mă refer la turism. Astfel putem pune în valoare și schitul Flămânda. Așadar se lucrează pe mai multe paliere, la Galicea și cred eu că vom dubla în scurt timp, veniturile proprii ale localității”, susține Florin Mărăcine, edilul din Galicea.

Investiția prioritară pentru Mărăcine este introducerea apei pe Valea Raului, apoi lucrări modernizare strazi și cofinanțare proiecte, Anghel Saligny și PNRR.

Primăria Galicea va implementa în perioada următoare două mari proiecte menite a aduce localitatea la standarde europene de confort și civilizație. Este vorba de rețeaua de canalizare și de drumuri.
”Prin programul Anghel Saligny, ne-au fost aprobate 2 proiecte cu o valoare de peste 250 miliarde lei vechi! Am primit finantare pentru Canalizare Bratia Vale și Cocoru și ni s-a aprobat proiectul de asfaltare drumuri de interes local. Urmează realizarea proiectelor tehnice, ulterior va începe execuția. Lucrurile Bune intotdeauna vor învinge! Pentru ca binele este mai presus de orice rau! In curând o sa primim vesti bune si pentru celelalte proiecte! Cu rabdare, încetul cu încetul, vom realiza ce am promis”, susține Florin Mărăcine, edilul din Galicea.

 

Comuna Galicea se află la 20 de km de Râmnicu Vâlcea, la interesecția a mai multor drumuri care o leagă de cele două comune industrializate Budești și Mihăești, de orașul Băbeni și de drumul Bucureștiului, prin Nicola Bălcescu. Totodată aici pleacă drumuri spre județul Olt și spre Stoilești.

Este o localitate care în ultimii ani a început să crească economic și să compună alături de celelalte comune din lunca Oltului, un pol economic important pe malul stâng al râului.

 

Așadar cu 3 milioane de lei, o creștere de peste 37% față de anul 2021, cele 5 comune analizate compun economia unui mic orășel aici, în această parte de județ, comune care sunt în zona de recuperare a trendului economic. Odată cu finalizarea amplelor lucrări de infrastructură din zonă, drumuri județene, drumuri de legătură, utilități, cifrele din acest an vor fi depășite. Vom vedea în 2024 care este saltul economic față de anul trecut și cum au reușit să-și managerieze cei 5 edili proiectele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *