Lucian Rădulescu şi Victor Giosan, două soluţii de bun simţ pentru conducerea PSD şi PNL Râmnicu Vâlcea

Cele două partide principale din România, ne referim mai exact la filialele lor din Vâlcea, se pregătesc de schimbare sau înnoire a garniturii organizaţiilor municipale, extrem de slabe în ultimii ani, aproape inexistente în plan electoral.

PSD a avut una din cele mai slabe astfel de organizaţii, fiind condusă mult prea discret de Ion Gigi Matei, fără a avea zvâc, fără a avea oameni de charismă, fără lideri, fiind nevoie de import în 2016, pentru a avea candidat la primăria Râmnicului.

PSD Râmnicu Vâlcea se află astfel în prag de alegeri sau de statuare a unei conduceri care să urnească această organizaţie care, de 10 ani, chiar nu reprezintă mare lucru, în jocul politic local.

Deşi nu există la această oră vreun candidat oficial, ne permitem noi să înaintăm un nume, în persoana liderului de la tineret, anume, Lucian Rădulescu, omul care a înregistrat pe parcursul anului trecut cele mai mari succese interne şi a reuşit să impună o garnitură cu totul proaspătă în plan parlamentar şi nu numai.

Este deja de notorietate că promovarea unui Ovidiu Popa sau Bogdan Matei, la Deputaţi, respectiv Senat, are la bază o campanie internă muncită de Lucian Rădulescu. Acesta a reuşit să strângă în jurul său o nouă generaţie de social-democrati, tinerii Radi, Banacu, Voicescu, Concioiu, Cosac, etc, fiind rezultate absolut remarcabile ale unei şcoli de partid, deşi nu una oficială, dar al uneia crescută alături de părinţii lor, membrii fondatori ai PSD Vâlcea.

De altfel, este exact, în spiritul educaţiei politice a lui Lucian Rădulescu, omul care a trăit răbdător lângă Ion Cîlea, Dumitru Persu, Aurel Vlădoiu, furând meserie şi ştiind că la un moment dat va veni şi momentul lor.

Nu e un secret că şi parte din succesul lui Constantin Rădulescu, se datorează muncii acestei echipe, botezată metaforic, Caravana celor 3 trandafiri. De aceea, Lucian Rădulescu merită fără ezitare să primească oficial prima misiune cu adevărat importantă de a crea o organizaţie, cea mai mare din judeţ. Deşi nu va fi deloc una uşoara, sau mă rog o funcţie uşoară, pemtru că PSD are ca aliat un titan al politicii locale, ne referim la Mircia Gutău, astfel, PSD nu trebuie nici să cadă în extrema de a ajunge curea de transmisie a actualului edil de Râmnic dar nici să provoace o autonomie cu accente de ostilitate. Trebuie ca un Lucian Rădulescu să caute o cale care să nu dilueze nici PSD în umbra lui Gutău dar nici să ajungă pe poziţii adverse. Foarte dificilă calea, se cere o maximă dimplomaţie şi este o provocare pentru Lucian Rădulescu.

La PNL lucrurile sunt mai grave, pentru că liberalii nu au avut un plan de rezervă după eşecul Gorghiu – Gutău din 2015, pariind totul pe o singură carte. De aceea, exerciţiul Cotescu – Crăciunescu a fost cea mai prostă opţiune care a dus la un dezastru electoral pe Râmnic, un oraş, care în 2014, îl dăduse pe Iohannis preşedinte.

În acest moment, la PNL, oficial şi neoficial, candidaţi în cursă sunt Bogdan Popescu şi Victor Giosan.

De departe, omul care este deja un brand liberal este Victor Giosan, din păcate, definit ca prea lent şi prea moderat chiar şi în acţiune. Dar acestea se pot surmonta, dacă va avea o echipă de muncă, de răspândire în municipiu şi dacă Victor va lucra un pic mai mult la impetuozitate. Giosan este un personaj de dreapta definit precum în cealaltă parte Lucian Rădulescu este un stângist cu pedigree.

Giosan vine ca o marcă, este cu adevărat un adversar raţional al PSD şi nu unul pătimaş sau instinctual, Giosan fiind printre singurii liberali care nu a ezitat să atace liderul naţional (Crin Antonescu) şi USL ca pe un derapaj evident de la dreapta tradiţională. PNL Râmnicu Vâlcea are şansa deci de a fi condus de un libreral prin excelenţă, de un tip elitist, care poate genera o altă stare de spirit în partid., Chiar dacă în 2020, PNL Râmnicu Vâlcea nu va răsturna munţii, acesta poate atrage în timp un electorat educat de dreapta şi care ar dezvolta un tip de partid ardelenesc pe prototipul Vâlcea. Cu Giosan, am avea de a face chiar cu un start-up al liberalismului vâlcean.

Despre Bogdan Popescu, din colegialitate, (este jurnalist ca formare) nu îmi permit să comentez.

Aşadar, PNL şi PSD Râmnicu Vâlcea sunt două organizaţii care pot fi conduse în acest an de 2 personaje cu bun simţ, care au un CV politic redutabil în viaţă şi care ar putea juca o adversitate raţională într-o Românie mult mai adultă decât este cea de până acum. Două personaje care nu ar striga de la tribune în sloganuri, ci s-ar confrunta în argumente.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *