Localitatea Oteşani ar putea avea o Arie Naturală Protejată, în zona trovanţilor de pe râul Gresarea

Dispusă în Depresiunea Horezu, localitatea este un nod rutier spre Tomşani, Cernişoare şi Valea Luncavăţului, fiind astfel o comună care în afara faptului că asigură legătura prin DN 65C cu restul localităţilor de la sud de Cotoşmanu, este poate un pivot al Vâlcii de Mijloc şi geografia impresionantă a locului este o invitaţie pentru cei care doresc să revină sau să mute aici.

De altfel, în prezent se lucrează din plin la infrastructură, la capătul cărora, comuna va beneficia de apă şi canalizare, de poduri peste Luncavăţ şi de drumuri asfaltate.

În comuna Oteșani se lucrează intens la introducerea rețelei de apă și canalizare, în urma căreia vor beneficia de aceste utilităţi circa 1500 de gospodării, la  modernizarea unui drum local, construirea unui After School, precum și dotarea căminului cultural cu ii şi costume populare.

Termenul de finalizare a execuției la alimentare cu apă și canalizare este în luna mai 2018.

Ministerul Dezvoltării a aprobat proiectele pentru construirea a două poduri şi ne-a alocat 738,339.00 lei pentru construirea unui pod din beton armat în comună şi 3,766,750.00 lei pentru construirea unui pod peste pârâul Luncavăț, în punctul Vâlculești, satul Cârstănești. De asemenea, au mai fost alocaţi  2,277,685.00 lei finanţare pentru extindere, reabilitare, anvelopare termică, modernizare și dotare Ansamblu școlar Cârstănești.

Însă anul 2018 ar putea duce la declararea zonei pârâului Gresarea rezervaţie naturală protejată, astfel încât minunile care ies de sub pământ – trovanţii – să nu mai fie furaţi sau comercializaţi clandestin.

Despre trovanţii de la Oteşani s-a aflat în toată lumea, în mare parte străinii vin să achiziţioneze aceste pietre cu forme diferite, adevărate sculpturi createa de Dumnezeu…

Rămâne ca forurile competente să vină în apărarea acestei zone, conservarea şi promovarea trovanţilor de la Oteşani. Atunci demersurile Râmnicu Vâlcea Week, prima publicaţie care a pomovat zona, vor fi încununate cu succes.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *