Liviu Dragnea s-a luat la congres de Dumitru Persu!

Liviu Dragnea este un politician abil, unul atât de abil încât în prima zi de domnie a şi câştigat un game pe serva lui Gorghiu. Azi dimineaţă Facebook-ul era plin de un clip al Alinei Gorghiu,filmat la Sighetul Marmaţiei, despre victimele comunismului. Adică, o dreaptă care condamna efectiv un regim autoritar şi dement care a promvat cel mai mare dezastru umanitar din România.

Un clip drăguţ dar, Liviu Dragnea a ştiu să preia ideea şi, mai mult, să o impună cu forţa celor 4000 de delegaţi de la congres.

Dragnea a ridicat sala de pesedei în picioare şi a comemorat victimele comunismului iar gest fatal, cu Ion Iliescu în primul rând, Dragnea a forţat PSD să-şi ceară scuze despre victimele mineriadei.

Uitându-mă la discursul lui Dragnea mă gândeam la dinozuarii comunişti care erau în sală, gen Dumitru Persu şi alţii ca el, care au înghiţit în sec şi au avut palpitaţii când noul lider a comemorat victimele unui regim din care au făcut parte chiar printe elitele lui. Oare Dumitru Persu cum se simţea în acel moment, oare Ion Iliescu cum se simţea….?

“Multa vreme nu am avut curajul sa ne asumam istoria Romaniei asa cum a fost ea sau sa rezonam la unele vibratii ale poporului roman. Ne-am ferit cateodata sa ne asumam chiar si trecutul recent. Nu am avut curajul sa condamnam crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greseli facute in primii ani de dupa Revolutie. Tratamentul politic aplicat unor supravietuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderatia si respectul cu care trebuiau tratati acei oameni. Trebuie sa ne cerem iertare, chiar daca nu noi suntem vinovati. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despartirii de un trecut care ne mai urmareste si azi.

Vreau sa ne ridicam in picioare si sa tinem un moment de reculegere in amintirea victimelor dictaturii comuniste si sa ne cerem iertare Romaniei si romanilor ca nu am facut acest gest pana acum”, a spus Dragnea.

Dincolo de acest aspect al chestiunii, Liviu Dragnea însă nu poate fi absolvit de o vină masivă însă, în perpetuarea unor practici ale perioadei condamnate. Faptul că a „preferat” să fie candidatul unic al partidului, anulează într-un fel această declaraţie. Mergând pe principiul că nu Dragnea a „jucat această carte a unicităţii”, atunci este foarte grav dacă proprii săi colegi de partid, au moştenit de la ADN-ul comunist, teama de competiţie. Nu ar fi stricat deloc să avem azi vreo trei candidaţi la funcţia supremă în PSD, ne e dor de de congresul din 2010, când Ponta s-a luptat absolut echilibrat cu Geoană.

Congresul s-a încheiat, avem o nouă conducere, una de care, dacă Ion Cîlea era în viaţă, s-ar fi bucurat mult. Vom vedea cum va fi politica lui Dragnea pe viitor. Cert este că azi, prin declaraţia de la congres, despre care se va vorbi multe zile încă, a eclipsat filmuleţul artistic al Alinei de la Sighet.

Sau coincidenţă, liderul stângii din România şi liderul dreptei s-au gândit împreună în acelaşi moment la Pătrăşcanu şi Maniu?

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *